Home Life Health

Net zoals Prince en Michael Jackson: ook Tom Petty overleed dus door verslaving aan pijnstillers

Net zoals Prince en Michael Jackson: ook Tom Petty overleed dus door verslaving aan pijnstillers

De vorig jaar overleden rocker Tom Petty is gestorven aan een overdosis pijnpillen en de gevolgen van een verslaving daaraan. Er werd een mix van pijnstillers en slaap- en kalmeringsmiddelen gevonden in zijn bloed waaronder fentanyl, oxycodon, temazepam, alprazolam, citalopram. Het soort pijnstillers waar Petty aan verslaafd was, de reden waarom en het feit dat hij ze kon krijgen in de dosissen die hem fataal werden, is een issue dat alleen al in de VS vorig jaar meer dan 35.000 doden veroorzaakte.

De fatale hartaanval waaraan de Amerikaanse rockmuzikant Tom Petty (66), vorig jaar oktober overleed werd volgens de autopsie veroorzaakt door een “onvrijwillige overdosis medicijnen”. Volgens het rapport zaten er sporen van zeven verschillende pijnstillers en slaap- en kalmeermiddelen in het bloed van Petty.

Volgens de weduwe (Dana) en dochter (Adria) van Petty brak de zanger op de dag van zijn dood een heup en leed hij hierdoor ondraaglijke pijn. Hij leed al langere tijd aan knieklachten en slikte daarvoor ook veel pijnstillers. In een bericht op Facebook zeggen de twee dat Petty “door die pijn mogelijk een fatale dosis medicijnen heeft ingenomen.”

Petty kreeg volgens manager Tony Dimitriades een hartinfarct in zijn huis in Malibu op 2 oktober vorig jaar. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar daar kon niets meer voor hem gedaan worden.

Prince & co

Petty werd bekend met zijn band Tom Petty and the Heartbreakers. Hij was in de jaren tachtig ook bandlid van de supergroep The Traveling Wilburys, samen met Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison en Jeff Lynne. Als solo-artiest had Petty hits met Free Fallin’, I Won’t Back Down en Learning to Fly.

Het soort pijnstillers waar Petty aan verslaafd was, de reden waarom en het feit dat hij ze kon krijgen in de dosissen die hem fataal werden, is een issue dat alleen al in de VS vorig jaar meer dan 35.000 doden veroorzaakte.

Ook Prince en Michael Jackson stierven door aanhoudend en te veel gebruik van dingen zoals Percocet, een samengestelde pijnstiller die bestaat uit paracetemol en oxycodon. Oxycodon is een krachtig opioïde analgeticum, dat bereid wordt uit thebaïne. Het is een semi-synthetische opioïde, omdat het gemaakt wordt van een natuurlijk opiaat.

Junkies

Het is ongeveer de meest verslavende pijnstiller die bestaat. Op basis van gewicht is oxycodon twee keer potenter dan morfine en het wordt wordt oraal, nasaal en rectaal beter geabsorbeerd dan morfine. Het werkt niet alleen op somatische pijn maar ook op neuropathische en viscerale pijn.

Omdat het bijzonder pijnstillend is, euforie veroorzaakt én bovendien werkt als een antidepressivum, is het de rising star aan het drugsfirmament. Dat het geproduceerd wordt door een beursgenoteerd farmaceutisch bedrijf, goedgekeurd is door de overheid en zogezegd een geneesmiddel is, maakt het de drug of choice van miljoenen mensen ondertussen die we niet willen zien voor wat ze zijn: junkies.

Gesponsorde artikelen