Op vakantie gaan met vriendinnen is gezond zegt de wetenschap. Mocht je nog een excuus nodig hebben

Wij zeggen niet dat je een reden nodig hebt om met je vriendinnen op citytrip te trekken. Maar mocht dat toch zo zijn dan hebben we wel een goede: de wetenschap zegt dat dat goed is voor je gezondheid. Je buikgevoel had dus honderd procent gelijk: je hebt je vriendinnen nodig.

Natuurlijk is in je eentje op vakantie gaan geweldig, net als een tripje met je lief. Maar niks is zo gezond als langdurige quality time met je vriendinnen, dat toont onderzoek aan. Een regelmatige en goede connectie met je familie is heel belangrijk, zeker naarmate je ouder wordt. Maar tijd met je beste vrienden, dat doet je langer leven.

Dit is waarom je beter een beste vriend hebt dan een lief.

Minder hartziekten, langer leven

Niet alleen heb je minder kans op hartziekten, maar een groot netwerk met vrienden heeft een sterke correlatie met je pijntolerantie. Voor je denkt dat je vrienden je sterk doen voelen: de echte oorzaak is pxtocine, het knuffelhormoon. Da's een neurotransmitter die geproduceerd wordt door je hersenen als je leuke dingen doet die een connectie vormen. We moeten niet uitleggen dat het een sterke invloed heeft op je mood.

Die oxytocine, die is heel goed zichtbaar als we omringd zijn door familie, toont onderzoek aan. Maar de band die we hebben met vrienden, is een veel betere indicator voor je gezondheid en geluk bij oudere volwassenen, zegt onderzoek aan de universiteit van Michigan.

Geen vriendinnen hebben is ongezond

Niet alleen leef je langer als je regelmatig fijne momenten beleeft met je vriendinnen, eenzaamheid wordt dan ook nog eens gezien als een sterke indicator om vroeg te sterven. (Het lijkt dubbelop, maar dat is het niet). Beter zelfs: als je geen goede band hebt met je vriendinnen, zou dat volgens onderzoek aan Harvard gelijkstaan aan 3/4 van een pakje sigaretten roken. Elke dag.

Zo merk je dat je beste vriendin een blijvertje is!

Lang verhaal kort: jouw vriendinnen, die zijn je levenslijn. Niet alleen als je in crisis zit en dringend een Netflixmarathon moet houden. Maar ook en vooral omdat zij er ALTIJD voor je zijn. Tijd om die volgende citytrip te boeken. 't Is goed voor de gezondheid.

Lees meer