EK Zwerkbal wordt volgend jaar in België gehouden

Het Europees Kampioenschap Zwerkbal gaat in het weekend van 11 tot 12 mei 2019 door in Harelbeke.  In feite gaat het om exact dezelfde sport als in de 'Harry Potter'-boeken.

Er worden ongeveer 500 Europese Zwerkbalspelers verwacht. 32 teams uit 9 verschillende landen, waaronder België, zullen het tegen elkaar opnemen.

Zwerkbal (Quidditch in het Engels) is over de hele wereld bekend als de sport uit de Harry Potter-reeks. Dit kampioenschap wordt georganiseerd door Quidditch Europe. Het is de derde keer dat de wedstrijd in ons land plaatsvindt.

Hoe gaat de sport in z'n werk? De principes worden hier uitgelegd. Eigenlijk speel je het spel exact zoals in de Harry Potter-boeken (lees vooral Zwerkbal door de eeuwen heen om te snappen wat we bedoelen). Belangrijk: je moet je 'bezem' tussen de benen houden. Anders val je eraf. Ook de gouden snaai moet gevangen worden, onder de vorm van een speler met een sok in z'n handen, die héél, héél snel kan lopen.

“Geweldige locatie”

“België heeft zich al meermaals bewezen als het op organiseren van Europees Kampioenschap aankomt,” zegt Felix Linsmeier van Quidditch Europe. “Met een geweldige locatie met velden die gemakkelijk de grootte van het toernooi kunnen ondersteunen, kijken we er naar uit om naar Harelbeke te komen.”

“Wij zijn enthousiast om het Europees Kampioenschap te brengen naar Harelbeke,” zegt Laurens Grinwis van de Belgische Quidditch Federatie. “De stad is gekend om haar capaciteit om grote toernooien te ondersteunen en staat open voor nieuwe dingen. Het is voor België ook een grote kans om de interesse voor de sport te laten groeien in West-Vlaanderen waar we net een nieuw team zijn gestart”.

Vier Belgische teams

De eerste divisie kan vergeleken worden met de Champions League waar dus alleen de allerbeste teams aan deelnemen. De tweede divisie heeft ook een kampioenschap maar dat zal niet plaatsvinden in België. Ook vier Belgische teams zullen deelnemen. Een team is al bekend: Antwerp Quidditch, die vorig jaar de Belgische competitie wonnen en een zilveren medaille haalden op het vorige EK. De drie resterende teams zullen zich volgende maand in Gent moeten plaatsen voor het EK. Momenteel zijn er 14 teams in België die overkoepeld worden door de Belgische Quidditch Federatie.

Lees meer