Politiek wil transparantie over betaalde VRT-uitzendingen op locatie

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

© VRT

Er komt een politiek staartje over de VRT-uitzendingen op locatie tegen betaling. Organisatoren tasten in hun zak om bijvoorbeeld De ochtend van Radio 1 live op een cultureel evenement te hebben (foto boven : MAS) . De Morgen had daarover vorige week de kat de bel aangebonden in 2 artikels. Kan het in 2018 nog dat de publieke radio zich af en toe zou laten betalen voor programma’s met actuele info?

Open boekhouding

Wat Vlaams Mediaminister Sven Gatz (foto) van Open VLD betreft kan de VRT wel extra inkomsten genereren (cfr. beheersovereenkomst en Mediadecreet). "Mijns inziens moeten er daarbij wel belangrijke principes gerespecteerd worden." Er moet eerst en vooral financiële transparantie zijn. "Daarnaast kan er een probleem zijn van neutraliteit ten aanzien van de berichtgeving en van de redactionele onafhankelijkheid....Alleen heb ik de indruk dat op dit ogenblik de grijze zone groter is dan de uitersten. Daarover moeten we duidelijkheid hebben".

© Vlaams Parlement

Regeringscommissaris ingeschakeld

Qua politiek statement kan dit in elk geval al tellen. "Wie geloofwaardig wil zijn, moet transparant zijn. En wie transparant is, is geloofwaardig." zegt de blauwe minister.
"Ik heb de regeringscommissaris al ingeschakeld met betrekking tot deze zaak. Maar ik wil rechtstreeks van de VRT, nadat ze de vragen van mij hebben gekregen - al twee keer -, duidelijke antwoorden op de vragen, de vragen die de mijne zijn, de vragen die de uwe zijn - laat dat duidelijk zijn. We komen daar zeker op terug in de commissie Media." zo luidt Gatz' voorlopig antwoord op de actuele parlementaire vraag over betaalde VRT-uitzendingen op locatie van NV-A coalitiepartner Wilfried Vandaele.

© TDN

Boekhouding van VRT/VAR

De Commissie Media vraagt de VRT/haar dochter VAR (Vlaamse Audiovisuele regie) al jaren meer transparantie bij het financiële plaatje, maar zelfs bij de evalutie van het jaarverslag van de openbare omroep wordt daarover zelden klare wijn geschonken. Met de handen in het haar zou de VRT directie nu vast wel eens kunnen overleggen met de raad van bestuur.De VRT-radio komt naar je toe, maar dan langs de kassa volgens de krant. Volgens de VRT directie is één en ander een tussenkomst in de productionele kosten van de captatie (uitzendingen op locatie). Voor Culture Club op Radio 1 live in het NTG circuleren bedragen van € 4000. Wie de Madammen op zijn evenement wil moet € 9750 ophoesten.

Mogelijk dat Sven Gatz zijn ministeriële loopbaan iets rustiger had ingeschat toen hij in juni 2014 ter elfder ure werd gevraagd om toe te treden tot de regering Bourgeois. Hij kreeg de portefeuille ‘Media, Cultuur, Jeugd en Brussel’. Een kabinet waarvan de naam een zekere uitstraling heeft, met intellect, verheffend is… Je denkt daarbij al snel aan kunst, gedegen ontspanning…Helaas, zeker in 2018, zijn deze termen wat het onderdeel lokale en netwerkradio betreft, allesbehalve van toepassing. Tientallen klachten liggen nog te wachten op behandeling op de Brusselse Media Administratie.

Het verslag van de parlementaire actuele vraag lees je hier.