Dit is wat we weten over de 'Downton Abbey'-film

'Downton Abbey' mocht ons zes seizoenen begeesteren maar nu is de familie Crowley terug met een langspeelfilm. Die film ligt zelfs niet zo ver in onze toekomst: in 2019 komt hij in de cinema. Over de rest van de film is nog niet zo veel geweten, maar wij hebben toch al even opgesomd wat er al vaststaat. 

Met wie trouwt Mary Crawley en wie erft Downton Abbey: de premisse van de serie had een slechte soapplot kunnen zijn. Maar de historische context, het drama tussen de zussen Crawley en de vele romances upstairs en downstairs, hield de reeks kijkers zes seizoenen lang aan het scherm gekluisterd. Na de dood van Matthew Crawley mocht Mary met een andere man trouwen en toen was het sprookje uit. Nu komt er, op verzoek van de fans, een film over Downton Abbey. Dit weten we al over het lot van de Crawleys.

De uitnodiging & releasedatum

Dat Downton Abbey zou terugkomen als film, wisten we dankzij Lord Crawley, Hugh Bonneville. Hij postte deze chique uitnodiging op Twitter. "Wij nodigen u vriendelijk uit om terug te keren naar Downton Abbey. Alleen in de cinema." Als onderschrift: 2019. Een exacte datum kregen we niet, maar héél lang kan het dus niet meer duren.

De opnames begonnen in september

Want, zo liet Michelle Dockery (Lady Mary Crawley) weten: de opnames zijn begonnen. Ook Phyllis Logan, die Mrs. Hughes speelt, liet weten aan de opnames begonnen te zijn. "Ik weet niet meer precies waar het over gaat", liet ze toen vallen. "Maar ja, we gaan zeer binnenkort beginnen met filmen en ik mag opnieuw het korset aan en alles."

De cast

Momenteel hoopt en bidt iedereen dat de volledige originele cast terugkomt. Michelle Dockery heeft al bevestigd, lady Mary Crawley zien we dus zeker terug. Ook Laura Carmichael (Lady Edith) en Joanne Frogatt (Anna Bates) zien we hopelijk terug. Ook Hugh Bonneville bevestigde al (Robert Crawley) en Elizabeth McGovern (de Amerikaanse Cora Crawley) keren hopelijk terug naar Downton Abbey.

Eén zekerheid kregen we wel: Dame Maggie Smith, de dowager countess, keert zeker terug. Dat is verrassend, Smith had eerder gezegd dat een film "de franchise zou doodknijpen."

Dan blijft er eigenlijk maar één vraag over.

Keert Matthew Crawley terug?

Matthew Crawley, de eerste erfgenaam die naar de hand van Lady Mary mocht dingen, is natuurlijk net na de geboorte van zijn eerste kind, onfortuinlijk om het leven gekomen. Matthew Goode, die overigens ook Anthon Armstrong-Jones speelde in The Crown, mocht vervolgens Henry Talbot spelen. Toch hopen fans dat Matthew nog een cameo zal maken in Downton Abbey. Toch zijn er ook acteurs die er al op hebben gewezen dat zo'n terugkeer niet erg waarschijnlijk is.

Rose McClare, gespeeld door Lily James, zal namelijk niet in de film te zien zijn. "Mijn personage vertrok op het einde van de reeks naar New York. Het zou wat vergezocht zijn als ze speciaal voor de film terug naar Downton zou komen. Dat kan voor een Christmas special, maar niet voor een film, die moet plotgerichter zijn." Slecht nieuws dus voor de Downton-fans, Matthew is echt wel verleden tijd.

Nieuwe acteurs

In ruil voor Lily James krijgt de cast van Downton Abbey wel degelijk versterking. Imelda Staunton, bij het jonge publiek vooral gekend als professor Umbridge uit de Harry Potter-films, zal ook mogen aantreden in de Abbey. Zij is trouwens in het echte leven getrouwd met Mr. Carson, Jim Carter.

Kijken jullie uit naar de Downton Abbey-film?

Lees meer