Italiaanse regering wil vergunning wegbeheerder brug Genua afnemen en acht hen "verantwoordelijk voor het instorten"

De Italiaanse regering heeft formeel de procedure in gang gezet om de licentie af te nemen van het bedrijf dat het beheer had over de brug in Genua die dinsdag instortte. De regering, die gedomineerd wordt door de Vijfsterrenbeweging, stelt dat de beheerder verantwoordelijk is voor “de tragedie van het instorten van de brug”.

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte is wegbeheerder Autostrade per l’Italia persoonlijk verantwoordelijk voor het instorten van de brug in Genua. Dat schrijft hij zelf op Facebook. “Geen aanbod om de brug opnieuw op te bouwen, kan de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder wegnemen of de “onmetelijke” pijn die werd veroorzaakt, zegt hij nog. Enkele dagen geleden kondigde de regering nog de noodtoestand aan.

De regering stelt ook dat de afdeling 'opvolging en inspectie' van het ministerie van Infrastructuur versterkt zal worden en dat private wegbeheerders onder druk zullen gezet worden om meer te investeren in het onderhoud van de wegen.

Verder duiken er nu berichten op dat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvinina na het drama zich geamuseerd heeft op een feestje op het Italiaanse eiland Sicilië.

Minstens 38 doden

Autostrade per l’Italia, dat een onderdeel is van Atlantia, blijft volhouden dat aan alle verplichtingen van de licentie voldaan was en het is te vroeg om iets te zeggen over de oorzaak van de instorting. Daarbij vielen ondertussen al zeker 38 doden.

Lees meer