Nauwelijks nog een coalitie: systematische ruzie CD&V en N-VA verlamt regering

Is er nog sprake van een coalities op Vlaams en federaal niveau? De spanning tussen CD&V en N-VA neemt in elk geval ongeziene proporties aan: afgelopen dagen werd over zowat alles ruzie gemaakt: onderwijs, migratie, werk en zelfs verkeersveiligheid. In de Kamer applaudisseert  CD&V systematisch mee met de oppositie. "Zowat alle dossiers liggen stil", erkent een hoge regeringsbron.

"Neen, veel gebeurt er niet meer. Een pak dossiers ligt gewoon te wachten op beslissingen. Maar het wantrouwen is gewoon gigantisch." Echt vrolijk worden ze er niet van, in de federale regering. Maar de hoogoplopende spanningen tussen CD&V en N-VA lijden ertoe dat er niet veel meer beweegt, op iets minder dan een jaar van de federale en Vlaamse verkiezingen. Of eerder, op dik vier maanden van de gemeenteraadsverkiezingen.

Bikkelen tussen Bourgeois en Crevits

Afgelopen weekend was het op allerlei fronten raak. Meest opvallend was misschien wel de aanval van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op het goudhaantje van CD&V, minister van Onderwijs Hilde Crevits. Samen zouden ze de as van de Vlaamse regering moeten vormen, maar Bourgeois lanceerde doodleuk "dat hij zich zorgen maakt over het niveau van het onderwijs". Het draait te veel over het welbevinden van leerlingen volgens hem, "de slinger is te veel doorgeslagen". Bourgeois wil terug hogere scores, opnieuw stijgen op de internationale rankings.

Al maanden is de N-VA best kritisch voor Crevits, maar dan vooral via haar parlementslid Koen Daniëls, de onderwijsspecialist. Dat het deze keer de regeringsleider zelf is die frontaal in de aanval gaat, is toch wel ongezien. Crevits reageerde even fel en gaf Bourgeois lik op stuk: "De aandacht voor het welbevinden helemaal afschaffen? Dat zou ik spijtig vinden." Wat uiteraard speelt: beiden willen de sterke man/vrouw zijn van hun provincie, West-Vlaanderen. Straks staan beiden er tegenover elkaar voor de Vlaamse kiesstrijd. Maar die leek dit weekend al uitgebarsten.

De Wever op oorlogspad

De N-VA wordt vooruit gestuurd door de eigen partijvoorzitter. Bart De Wever greep de slechte peiling voor N-VA aan om iedereen in z'n partij eens flink wakker te schudden: zijn partijgenoten mochten niet laks worden, blijven zich strijdbaar opstellen, zo liet hij weten in een weekendinterview. Waarvan akte dus.

Het volgende punt om over te bikkelen was migratie, het stokpaardje van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die pleit voor een Australisch model voor heel Europa: alle illegale migratie keihard afstraffen. Wie illegaal binnenkomt, kan geen asiel meer aanvragen. De Wever ging zelf voorop in de strijd. Hij had het over "een enorme migratiecrisis, de ergste sinds WO II". En hij wil absoluut "de massale illegale migratiestroom naar Europa stoppen", zo zei hij op VTM.

Heel het weekend gaf CD&V tegengas. CD&V-voorzitter Wouter Beke liet meteen weten dat er geen sprake van was dat dit het migratie-model zou worden, vicepremier Kris Peeters maakte duidelijk dat wat Francken zei geen regeringsstandpunt was. Beiden gaven aan dat N-VA van migratie een thema probeert te maken voor de lokale verkiezingen. En minister van Justitie Koen Geens gaf maandagochtend op Radio 1 nog een tikje. "Er is geen acuut probleem met migratie. In vergelijking met drie jaar geleden is het aantal vluchtelingen in Griekenland, Italië en Spanje enorm gedaald." Geens verwees nog naar "Italiaanse populistische politici die met het thema willen scoren.

Merkel toont de weg

Vraag is hoe het straks afloopt met migratie als thema. In Duitsland zet een regeringscrisis Angela Merkel alvast op scherp: haar coalitiepartner CSU eist een forse verstrenging. Informeel liet Merkel de andere Europese regeringsleiders al weten dat er een nieuwe aanpak gaat komen, weg van "Wir Schaffen das". Maar in hoeverre België in die Europese discussie zich zal profileren is totaal niet duidelijk. N-VA wil opvangkampen buiten Europa en een Australisch model van terugsturen. Ook Open Vld wil eigenlijk dat model: terugsturen als ze illegaal binnenkomen. Maar of de MR en CD&V hierin gaan meegaan, is maar zeer de vraag.

Zondag Bendag

Vorige week al lagen N-VA en CD&V hopeloos overhoop over het brugpensioen dat bij de afslanking van Carrefour wordt toegepast. Peeters gaf daarbij tikken aan z'n Vlaamse evenknie, minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Daarop sloeg die dan weer terug.

Meest tekenend was het debat donderdag in de Kamer, waarbij onder meer parlementslid Stefaan Vercamer (CD&V) de stem van de linkervleugel bij de christendemocraten verwoordde. De andere partijen van de meerderheid spraken van het 'vakbondsfront', terwijl CD&V systematisch mee applaudisseerde met de oppositie. Op geen enkele manier was nog zichtbaar dat dit één coalitie was.

Meest venijnig was misschien nog de aanval op minister van Mobiliteit en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Die had een heel weekend weer media gehaald met dieren in asielcentra, maar kreeg een keiharde sneer van CD&V op maandag: "Veel gecommuniceerd op Zondag Bendag, maar weinig resultaten geboekt." CD&V kraakte het beleid van Weyts op vlak van mobiliteit tot het bot: "geen visie en geen vooruitgang". "Het lijkt wel of het urgentiegevoel ontbreekt. Dit moet ambitieuzer", zo klonk het over de files die op twee jaar tijd weer 20 procent zijn gegroeid.

Iedereen vraagt zich ondertussen af hoe het verder moet met de Vlaamse en federale coalitie. Nog een jaar zo verder ploeteren, met steeds maar stijgende animositeit tussen de voormalige kartelpartners. Bij de liberalen kijken ze er bitter naar: "Het is Beke zelf die de N-VA erbij heeft gesleurd en niet meer met een tripartite verder wilde, omdat hij boos was op Elio Di Rupo. Dit is wat ze wilden. En kijk nu."

Lees meer