In Nederland mag je binnenkort geen vislood meer gebruiken en daardoor wordt het er (voorlopig) onmogelijk om nog te vissen

Bij onze noorderburen willen ze vislood bannen, waarmee vissers hun vislijnen zwaarder maken. De Nederlandse minister van Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie) oordeelt dat die ongezond en slecht voor het milieu zijn.

De beslissing werd genomen door de kersverse Nederlandse minister van Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie) in overleg met Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten, de Unie van Waterschappen en brancheorganisatie Divebo. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS.

524.000 kilogram in het water

Minstens 30 procent van de visloden die momenteel in omloop zijn, moeten tegen 2021 verdwenen zijn. Daarna moeten er verdere stappen genomen worden.

In Nederland zwiert bijna 1,2 miljoen mensen minstens één keer per jaar een hengel uit. Het toppunt: iedereen gebruikt lood. Vissen wordt dus onmogelijk.

Schouten beweert dat er jaarlijks 54.000 kilogram lood in het zoete oppervlaktewater terechtkomt en 470.000 kilogram in het zeewater. “Dat is slecht voor het milieu en voor de gezondheid van mens en dier”, zegt Schouten.

Volgens Schouten riskeren sportvissers, die zelf hun lood gieten, directe gezondheidsproblemen als ze de giftige dampen inademen.

Steen, glas en ijzer als alternatief

De visserijwinkels en -retailers zullen gedwongen zijn om over te schakelen op alternatieven zoals steen, glas en ijzer. Bovendien komt er een campagne over de nadelen van loodverzwaring en komen er gebieden waar je niet meer met lood mag vissen.

Lees meer