Erdogan ziet het anders: "Turkije buiten EU laten zou grote fout zijn"

Een bijeenkomst in Varna om de plooien tussen de EU en Turkije plat te strijken, heeft geen enkel resultaat opgeleverd. EU-president Donald Tusk klonk somber op de persconferentie na afloop. Erdogan daarentegen ziet het anders: volgens hem is Turkije een democratische rechtsstaat die de mensenrechten en grondwettelijke vrijheden respecteert en hij wil dan ook dat zijn land volwaardig lid van de EU wordt.

Tusk en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker spraken in de Bulgaarse havenstad Varna met de Turkse president Recep Erdogan. Daarbij kwamen tal van gevoelige kwesties aan de orde.

"Als u mij vraagt of er oplossingen of compromissen zijn bereikt, is mijn antwoord nee", zei Tusk tegen de media. De EU is nog steeds bezorgd over de toestand in Turkije. "Ik kan zeggen dat ik al onze bedenkingen ter sprake heb gebracht. De lijst was lang"n vertelde Tusk.

De EU-landen eisen onder meer dat Turkije meer werk maakt van het respecteren van de mensenrechten. Ook is er kritiek op het arresteren van EU-burgers in Turkije, op de Turkse blokkade van gasboringen op Cyprus en op de militaire actie tegen Koerden in Syrië. De EU maakt zich over die Turkse inval in de Syrische regio Afrin

"Grote fout"

Erdogan reageerde met de opmerking dat Turkije een democratische rechtsstaat is die de mensenrechten en grondwettelijke vrijheden respecteert. Hij hoopt dat de EU en Turkije na een periode van anderhalf jaar van extreem gespannen verhoudingen de banden weer zullen aanhalen.

Hoewel hij in de afgelopen periode een paar keer liet doorschemeren dat een EU-lidmaatschap van Turkije wat hem betreft geen prioriteit meer heeft, zei Erdogan nu dat zijn land een volwaardig EU-lidmaatschap nastreeft. "Om Turkije buiten de uitbreiding van de Europese Unie te laten zou een grote fout zijn", zei Erdogan.

Turkije zit al jaren in de wachtkamer om EU-lid te worden, maar in dat proces zit weinig schot.

Lees meer