Facebook verzamelde jarenlang gegevens over met wie je belde en sms'te

De privacyschandalen blijven Facebook achtervolgen. Nu blijkt het populairste sociale netwerk jarenlang telefoondata te hebben verzameld. Zo kon het tot oktober 2017 bij Androidgebruikers weten met wie ze wanneer en hoe lang belden en sms'ten. Wie een iPhone met iOS gebruikt, was niet vatbaar voor het lek.

De privacyproblemen begonnen in een oudere versie van Android, meer bepaald in Android 4.1. Daarin vroeg Facebook toestemming om je contacten te lezen, onder andere om vrienden te zoeken om toe te voegen.

Eens je die toestemming had gegeven, kon het sociale netwerk ook informatie verzamelen over je bel- en sms-gedrag. Die informatie bleek heel gedetailleerd te zijn. zo kon Facebook zien hoelang je wanneer met wie hebt gebeld en hoeveel berichten iemand had gestuurd.

Volledig toegang tot oktober 2017

In recentere versies van Android, ondertussen is versie 8 al actief op de nieuwste toestellen, wordt zo'n toestemming niet meer gevraagd. Facebook zelf heeft echter zijn instellingen maar in oktober 2017 aangepast. Tot dan kon het sociale netwerk dus nog altijd vrij informatie over je bel- en sms-geschiedenis verzamelen.

Het schandaal kwam aan het lek toen iemand via Facebook zijn volledige datagegevens opvroeg. Daarin merkte hij de gedetailleerde informatie over zijn telefoongesprekken en berichten. Als je zelf wil zien welke informatie heeft over jou, kan dat via de instellingen.

Hier kan je een kopie downloaden van je Facebook-gegevens:

© Facebook

Lees meer