Trump wakkert vrees voor een wereldwijde handelsoorlog verder aan

Donald Trump gaat eind deze week voor nog eens 60 miljard dollar aan importheffingen opleggen voor Chinese producten. De nieuwe importtarieven tegen China kunnen de vrees voor een wereldwijde handelsoorlog verder aanwakkeren. Trump heeft al heffingen ondertekend op de import van staal en aluminium. Belangrijke handelspartners van de VS, zoals China en de Europese Unie hebben al gedreigd met tegenacties te komen.

In 2017 exporteerden de Verenigde Staten voor 130,4 miljard dollars aan goederen naar China, maar het importeerde bijna vier keer zoveel, wat een handelstekort van 375,2 miljard dollar opleverde volgens het Amerikaanse Census Bureau. De regering-Trump beschuldigt China van diefstal van Amerikaanse bedrijfsinformatie voor eigen gewin.

De nieuwe heffingen tegen China zouden vrijdag aangekondigd worden. Volgens bronnen in het Witte Huis zijn ze vooral gericht op technologie, telecommunicatie en andere producten van Chinese makelij en komen er ook restricties rond Chinese investeringen in de Verenigde Staten.

Kettingreactie

In het Amerikaanse bedrijfsleven zijn er grote zorgen rond de heffingen die Trump wil opleggen aan China. Zo waarschuwden grote bedrijven als Walmart, Amazon, Alphabet, Facebook en Microsoft dat die heffingen een kettingreactie aan negatieve gevolgen kunnen veroorzaken voor de Amerikaanse economie en zullen leiden tot stijgende consumentenprijzen, hogere kosten voor ondernemingen en druk op aandelenkoersen.

China heeft eerder al aangekondigd met tegenmaatregelen te komen bij Amerikaanse importheffingen. De Chinese premier Li Keqiang zei dinsdag nog dat zijn land juist de deur verder wil opzetten voor vrije handel en dat importheffingen verlaagd gaan worden.

Lees meer