Trekken tegenpolen elkaar aan of niet? De wetenschap heeft eindelijk een antwoord

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord dat tegenpolen elkaar aantrekken. Ben jij een chaoot? Dan zou je een echte planner moeten aantrekken. Maar wat als zowel jij en je partner chaoten zijn? Horen jullie dan niet samen? Wij zijn er eigenlijk niet zo zeker van of deze stelling klopt. Maar experten komen eindelijk met het antwoord!

Volgens psycholoog Matthew D. Johnson zouden tegenpolen elkaar niet aantrekken. Hij gelooft zelfs dat mensen die veel gemeenschappelijk hebben elkaar aantrekken.

Sociale wetenschappers zijn al sinds de jaren vijftig relaties aan het onderzoeken en kijken vooral naar persoonlijkheid. Ondertussen hebben psychologen besluiten getrokken uit deze studies en Johnson gebruikt deze als argument om zijn mening te staven. "Studies tonen duidelijk aan dat gemeenschappelijke kenmerken interesse opwekt", zegt hij in The Independent. En ergens kunnen wij ons daar wel in vinden. Het is toch leuk om met je partner te kunnen praten over eenzelfde interesse of zelfs samen naar een concert te gaan dat jullie beide leuk vinden?

Fictie!

Het klinkt ook bekend in de oren: een naïeveling die valt voor een bad boy, een typisch voorbeeld dat mensen vallen voor tegenpolen. Het klinkt vanzelfsprekend, romantisch en zelfs poëtisch, maar eigenlijk bestaat hier helemaal geen bewijs voor. Tegenpolen die elkaar aantrekken is blijkbaar fictie en gebeurt vaker in films dan in het echte leven. "Er is geen onderzoeksbewijs dat verschillen in persoonlijkheid, interesses, opleiding of andere kenmerken tot een grotere aantrekkingskracht leiden." Maar gelijkenissen kunnen wel voor wat positiefs zorgen.

In een studie ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat studenten de voorkeur gaven aan beschrijvingen van partners die gelijk waren aan zichzelf. En andere studies hebben deze bevindingen zelfs ondersteund. Zo werd bijvoorbeeld aangetoond dat introverte mensen zich niet meer aangetrokken voelen tot extraverten.

Maar waarom trekken tegenpolen elkaar toch aan?

Ondanks de bewijzen dat tegenpolen elkaar niet aantrekken, denken mensen wel vaak dat het bij hen zo is. Maar volgens de psycholoog is dit te wijten aan contrasten die harder opvallen bij je partner. Denk bijvoorbeeld aan hoe je ruzie maakt met je partner. "Zelfs als een koppel veel gemeenschappelijk heeft, kan de manier van ruzie maken helemaal anders zijn." En hierdoor lijkt het al dat je helemaal anders bent dan je partner.

Blijkbaar zouden verschillen ook kunnen groeien in een relatie. In het boek Reconcilable Differences leggen psychologen uit hoe partners bepaalde complementaire rollen overnemen in een relatie. Dus je hebt waarschijnlijk heel wat gemeenschappelijk met je partner, maar dat kan na een tijdje veranderen. Of net niet?

Lees meer