Jeffrey Tambor ontslagen bij 'Transparent' na beschuldigingen van seksueel wangedrag

Transparent is in de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest te koesteren televisieparels, een succes dat ook gereflecteerd werd in bekroningen op de Emmy's en de Golden Globes. Voor dit jaar is het vijfde seizoen van de reeks aangekondigd, maar dat zal zonder hoofdrolspeler Jeffrey Tambor zijn. Die is door Amazon ontslagen na beschuldigen van seksueel wangedrag.

De nu 73-jarige acteur had vorig jaar in november al laten laten weten dat hij niet inzag hoe hij nog zou kunnen terugkeren bij Transparent nadat twee actrices en een visagiste hem hadden beschuldigd van handtastelijkheden en ongepaste opmerkingen in hun nabijheid.

"Dit is niet langer de job waar ik vier jaar geleden voor getekend heb", vertelde hij toen aan Deadline. De eerste klacht kwam toen van Van Barnes, de voormalige assistente van Tambor en een transgender actrice. "Het idee dat ik iemand opzettelijk zou lastigvallen is gewoon niet waar", reageerde Tambor toen.

© Amazon

Trace Lysette, een andere transgender actrice, trad haar collega bij door te zeggen dat ze zich vaker niet veilig had gevoeld op de set van Transparent. Het is extra pijnlijk voor een reeks als Transparent die veel heeft gedaan om het thema transgender op de kaart te zetten en bespreekbaar te maken. Met uitzondering van Tambor zelf gebruikte Transparent heel wat transgender acteurs.

"Onzorgvuldig onderzoek"

Tambor beschuldigt producent en verdeler Amazon er nu van een onzorgvuldig en bevooroordeeld onderzoek te hebben uitgevoerd. Hij noemt de beschuldigingen nog steeds vals en laat in nieuwe verklaringen weten teleurgesteld te zijn in Jill Soloway, de bedenkster van de show, die hem volgens Tambor zelf neerzet als "iemand die zijn mede-castleden kwaad zou doen."

Tambor verwijt Amazon dat in de vier jaar dat Transparent gemaakt werd er nooit iemand iets met hem gedeeld of besproken heeft.

Soloway noemde de beschuldigingen van de actrices dan weer "het soort leiderschap dat we op dit moment in onze cultuur nodig hebben."

De toekomst

Hoe het nu verder moet met de reeks is nog niet duidelijk. Er is een vijfde reeks van Transparent besteld, die zou nog dit jaar op de buis moeten komen. Transparent begon in 2014 als een reeks waarvan de vader van een gezin met drie volwassen kinderen bekend maakt dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan.

 

Lees meer