Open oorlog tussen Israël en Syrië? F-16 neergehaald en grootste luchtaanvallen in 35 jaar

Een Israëlisch gevechtsvliegtuig is neergehaald op Israëlisch grondgebied, iets wat al meer dan 35 jaar niet meer gebeurd was. De twee piloten zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is in levensgevaar.

Sommige bronnen verklaarden dat de Israëlische F-16 beschoten en neergehaald geweest zou zijn door het Syrische leger. Dit staat gekend als één van de ergste ongelukken sinds de Syrische burgeroorlog in maart 2011 uitbrak. Bij deze oorlog zijn zowel Israël, Iran als Syrië de grootste spelers.

De aanleiding van dit voorval was een Iraanse drone die het luchtruim van Israël was binnengedrongen. Volgens Jeruzalem schaadt dit de soevereiniteit van de Joodse staat. De aanval op Iraanse doelwitten in Syrië was hiervan het gevolg.

Hezbollah: "Begin van een nieuw tijdperk"

Volgens de Libanese terreurbeweging Hezbollah, die zijn financiële middelen bij zowel Syrië als Iran haalt, is het beschieten en het neerhalen van de F-16 uit Israël ‘het begin van een nieuw strategisch tijdperk, waardoor een einde gemaakt wordt aan de vroegere afspraken’.

De premier van Israël, Netanyahu, heeft ondertussen contact gehad via de telefoon met de Russische president Poetin en de minister van Buitenlandse Zaken van de VS Rex Tillerson. Rusland vraagt de Israëlische premier om alle conflicten en escalaties te voorkomen, Amerika verkondigt dan weer opnieuw zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël.

Lees meer