Zuid-Korea gaat duur stadion voor Winterspelen vier keer gebruiken om het daarna weer af te breken

De Olympische Winterspelen gaan op 9 februari van start in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Speciaal voor die gelegenheid is een Olympisch stadion met 35.000 plaatsen gebouwd. Prijskaartje: zo’n 90 miljoen euro. Het spijtige: het stadion zal exact vier keer gebruikt worden vooraleer het wordt afgebroken.

Zuid-Korea heeft bijna 90 miljoen euro geïnvesteerd in het stadion voor de Olympische Winterspelen. Er werden zelfs wegen heraangelegd speciaal voor het evenement. Maar het gigantisch bouwwerk zal met de grond gelijkgemaakt worden na de spelen. Zo zal het amper vier keer gebruikt worden: tijdens de openingsceremonie en de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen én tijdens de openingsceremonie en de sluitingsceremonie van de Paralympische Winterspelen.

Weinig alternatieven

De Zuid-Koreanen zijn lang niet de enigen die hun olympische complexen niet al te hoog in het vaandel dragen. Zo doen er al jaren beelden van totaal verloederde sportinstallaties in de Griekse hoofdstad Athene de ronde. Ook de Franse sloopten hun stadium van de Olympische Winterspelen in de stad Grenoble meteen na de wedstrijden in 1968.

Brazilië

Het is niet altijd gemakkelijk om alternatieven voor sloping te voorzien en de gigantische arena’s een realistische toekomst aan te bieden. Dat ondervonden ook de Brazilianen, die in het Amazonewoud een mega-voetbalstadion neergezet hadden ter gelegenheid van de Wereldbeker Voetbal in 2014. De Arena da Amazônia wordt nog amper gebruikt.

In de stad Brasília werd maar liefst 500 miljoen euro gespendeerd aan de bouw van een stadion, dat tegenwoordig gebruikt wordt als depot voor de bussen van de lokale busmaatschappij. Ook in Cuiabá gaf men 200 miljoen euro uit voor de bouw van een nieuw stadion. Daklozen slapen er vandaag in de kleedkamers.

Cover image
Arena da Amazônia anno 2017

© pinterest

Lees meer