13 redenen waarom wij geen zalm meer willen eten

Een toastje met zalmsalade, een wrap met gerookte zalm, ... het is allemaal superlekker. Maar als je weet hoe die zalm op je bord komt, dan heeft die toch een bittere nasmaak. Dit zijn 13 redenen waarom wij geen gerookte zalm meer eten. 

1. Zalm wordt gekweekt in belachelijk kleine kooien

© YouTube

Denk 27 zalmen - die tot een meter groot kunnen worden - in een badkuip. Zo dicht zitten die vissen op elkaar in die kooi. En da's een gemiddelde, dus soms is het nog erger.

2. Een visboerderij met 200.000 zalmen produceert evenveel uitwerpselen als een stad met 65.000 mensen ...

© Giphy

Lekkerrrr.

3. ... waardoor de vissen ziek worden van het vervuilde water

© Giphy

De uitwerpselen zinken naar de bodem, waar ze een broeihaard aan bacteriën vormen. Fish farmers geven hun vissen daarom antibiotica. Die blijven in de vis zitten, dus ook als de vis op je bord ligt.

4. En niet alleen de zalmen zelf lijden daaronder, maar ook andere zeedieren

© Giphy

Jep, de hele zee zwemt in zalmenkaka.

5. Bovendien trekken de uitwerpselen ook parasieten en wormen aan ...

© Giphy

Mjammie!

6. ... die bestreden worden met pesticiden

© Giphy

Cypermethrin, deltamethrin, emamectin, teflubenzuron en azamethiphos, klinkt toch enorm smakelijk? Ook die pesticiden komen uiteindelijk in jouw lichaam belanden en kunnen gevaarlijk zijn voor je ogen, huid, luchtwegen en zenuwstelsel.

7. Zalmen slaan die pesticiden op in hun vet, waardoor de concentraties verhogen

© Giphy

Er kunnen tot wel 9 miljoen keer hogere waarden van arseen, PCB's, dioxines, dieldrin en toxaphere in zalmen opgeslagen worden. Dus ook al is de concentratie in het water van verwaarloosbare waarde, in de zalm zelf kan die veel hoger liggen.

8. Gerookte zalm krijgt z'n roze kleurtje door het gebruik van kleurstoffen ...

© Giphy

Zonder de toevoeging van kleurstoffen zou die zalm gewoon grijs zijn.

9. ... en werd misschien wel gerookt met een flesje

© Giphy

Om zalm te roken wordt vaak gebruik gemaakt van liquid smoke. Daarin zitten FF-B en AM 1, stoffen die bij dierentesten hebben aangetoond dat ze DNA beschadigen.

10. Je zalm kan bovendien een beetje varken bevatten

© GIphy

Sinds enkele jaren mag slachtafval opnieuw in het eten van zalm gedraaid worden door Europa. Dat was verboden sinds de dollekoeienziekte (BSE).

11. De meeste zalm wordt gekweekt in farms, die bekend staan voor hun gebruik van pesticiden en antibiotica

© Giphy

Vooral aanstaande moeders en baby’s moeten heel erg oppassen. Elk jaar worden naar schatting 600.000 kinderen geboren met een verstandelijke afwijking of een motorisch probleem door het eten van vis vol pesticiden en antibiotica.

12. Om één kilo zalm te kweken moet vijf kilo andere vis gevangen worden

© YouTube

Zalmen eten namelijk vooral gemalen vis.

13. En tot slot, zalmen voelen wel degelijk pijn

© YouTube

De zalmen worden vaak doodgeknuppeld, hun kieuwen worden weggesneden terwijl ze nog leven, en kleinere zalmen worden vaak niet eens gedood: ze worden op ijs gegooid en stikken langzaam.

Euhm, smakelijk?

© Giphy

Lees meer