Toch twee doden vanonder puin gehaald aan Antwerpse Paardenmarkt

In het centrum van Antwerpen, aan de Paardenmarkt, zijn bij een explosie in een gebouw nu al 14 gewonden geteld. Er zijn vanochtend ook twee dodelijke slachtoffers vanonder het puin gehaald. 

Een van de gewonden is in kritieke toestand. Vijf anderen raakten zwaargewond.

Drie gebouwen zijn zwaar beschadigd geraakt door de ontploffing. De gevel van die gebouwen is deels weggeblazen.

De brandweer gebruikt hoogwerkers om van bovenaf naar mensen te zoeken. Ook wordt er een speurhond ingezet. Volgens de brandweer wordt de actie bemoeilijkt door het onstabiele puin.

Geen terreur

De oorzaak van de ontploffing, omstreeks 21.30 uur, is nog onduidelijk. De politie laat weten dat het niet gaat om terrorisme. Mogelijk is de explosie veroorzaakt door een gaslek. Op de begane grond van de beschadigde gebouwen was een Italiaans restaurant.

Studenten

De explosie gebeurde aan de Paardenmarkt, in het Schipperskwartier. In die buurt wonen veel studenten. De gemeente Antwerpen heeft het rampenplan afgekondigd. De Paardenmarkt is afgezet, waardoor alleen hulpdiensten er kunnen komen. Een deel van de bewoners kon vannacht al onder begeleiding terugkeren naar hun woning. Voor de mensen die in de beschadigde gebouwen wonen, is opvang geregeld. Heel wat studenten en buurtbewoners boden ook een plek aan om even te bekomen, te studeren of om te slapen, via de hashtag #Paardenmarkt.