En toen kreeg iedereen op Hawaï een sms met "Raketdreiging. Zoek dekking. Dit is geen oefening."

Een tekstbericht heeft zaterdagmorgen voor veel paniek gezorgd op Hawaï. Iedereen op het eiland kreeg op zijn smartphone ineens te zien dat er een ballistische raket op komst was en ze dekking moesten zoeken. Pas 38 minuten later kwam de rechtzetting en de melding dat het om een valse waarschuwing ging.

"Ballistische raketdreiging voor Hawaï. Zoek onmiddellijk dekking. Dit is geen oefening.". Dat viel er te lezen op een bericht dat om 8.07 uur deze morgen bij iedereen op het Amerikaanse eiland Hawaï op zijn gsm verscheen. De boodschap werd ook voorgelezen op televisie.

Omdat zo'n raketdreiging met de vele rakettesten en dreigende taal van Noord-Korea niet onmogelijk is, was er snel paniek op Hawaï.

Kwartier tijd om te schuilen

Volgens de laatste berichten is Noord-Korea in staat om het Amerikaanse eiland binnen het kwartier te bereiken met een (al dan niet nucleaire) raket. Veel tijd om te schuilen was er dan ook niet.

Aan de BBC vertellen getuigen over de paniek die ontstaan was op Hawaï. "Ik dacht dat ik ging sterven zonder afscheid te kunnen nemen van mijn dochter", vertelt een Britse vrouw.

Een Australisch gezin zat op het moment van het alarm op een druk strand. "Ineens gingen alle gsm's af. Iedereen was nadien muisstil", vertelt de moeder. "Daarna bracht iemand ons naar een school waar we bang hebben afgewacht."

Menselijke fout

Pas 18 minuten na het versturen van de valse waarschuwing merkte iemand bij Hawaii's Emergency Management Agency (EMA) de fout op en werd een e-mail gestuurd naar de dienst. Nog 20 minuten later kregen alle inwoners op Hawaï eindelijk het verlossende bericht dat er geen echt gevaar was.

Aan het foute bericht ging een menselijke fout vooraf. Tijdens het wisselen van de wacht moeten medewerkers bij EMA altijd een vaste procedure uitvoeren en daar heeft iemand een foute knop ingeduwd.

De gouverneur van Hawaï, David Ige, heeft zich nadien verontschuldigd voor de paniek die veroorzaakt was. "Dit had niet mogen gebeuren. We onderzoeken het incident", zei hij op een persconferentie.

Luister hier naar de verlossende persconferentie

Lees meer