Moeten we straks bij Starbucks extra betalen voor koffie ... in een beker

Starbucks is waarschijnlijk niet de goedkoopste gewoonte die je hebt, aan zo'n vijf euro per stuk, maar volgens Starbucks UK kan dat nog duurder. Zij zullen namelijk aan Londense klanten vragen om ook vijf pence te betalen voor de cup. Zo willen ze mensen aanmoedigen om herbruikbare cups mee te nemen. 

De kans dat je Sex and the City-gewijs elke koffie die je drinkt, uit een Starbucks-filiaal haalt, is zeer klein. Eén van de redenen is dat het prijskaartje voor een Starbucks-koffie of Frappucino al hoog genoeg ligt. Voor die prijs krijg je er toch je kop of cup bij, denk je dan. Maar niet is minder waar: in Londen komt er namelijk een experiment waarbij je extra betaalt voor een meeneemkoffie. Pardon?

Vijf cent

Dit is het idee: om de Londenaars te motiveren om een herbruikbare kop of travel mug te gebruiken, zullen ze in een aantal Starbucks-filialen vijf cent extra moeten betalen. Da's niet veel, maar toch weer een meerprijsje voor iets dat voorheen gratis was. Al klinkt de redenering van Starbucks niet zo vergezocht.

Om ervoor te zorgen dat Londenaars meer herbruikbare travelmugs zouden gaan gebruiken, verkocht Starbucks die namelijk in z'n filialen. Dat heeft echter niet het gewenste effect. Omdat de standaardcups ook een plastieken afwerking hebben en gebruikt werden voor eten, kunnen ze ook niet met het papier gerecycleerd worden.

Milieu-overwegingen dus. Al denken we stiekem dat Starbucks het ook niet zo erg zou vinden om wat meer van die herbruikbare mugs te verkopen. Je moet er wel een paar honderd plastic cups voor gebruiken eer je je geld eruit haalt, maar aan een ecologisch argument valt minder te tornen.

Travelmug?

Momenteel gaat het natuurlijk om een testproject, maar als het werkt, wordt het wellicht uitgerold naar héél Groot-Brittannië. Dan is het nog maar een kwestie van tijd eer ook Starbucks in België vijf centjes per cup begint aan te rekenen. Schaffen jullie dan ook een leuke travelmug aan? Of toch fan van een streepje comfort?

Classy, toch? En dan maar niet kwijtraken.

Lees meer