2018 begint met nieuwe drama's op Middellandse Zee: weer 90 migranten verdronken

Even rubberboot die meer dan honderd vluchtelingen - onder wie veel vrouwen en kinderen - van Libië naar Europa zou smokkelen, is omgeslagen in de Middellandse Zee. Slechts 17 opvarenden konden worden gered. Bij andere incidenten zijn gisteren bijna 300 mensen gered van drie boten en zaterdag verdronken er nog 64.

Er worden ongeveer negentig migranten vermist. De kans dat ze het overleefd hebben is klein. De drenkelingen werden gisterochtend ontdekt door de Libische kustwacht. Waarschijnlijk is de rubberboot omgeslagen tijdens slecht weer op zee. De boot is gezonken.

Overlevenden zouden zich uren hebben vastgeklampt aan onderdelen van de boot voor er hulp was.

Jaar slecht begonnen

Bij andere incidenten zijn gisteren bijna 300 mensen gered van drie boten. Voor zover bekend zijn daar geen mensen bij omgekomen. Een van de boten verging in de Middellandse Zee, die daarvoor met zeventig mensen zou zijn vertrokken vanuit Khoms. De andere twee boten voeren volgens de overlevenden uit in Zawiya. De kustwacht heeft de vluchtelingen teruggebracht naar een marinebasis in Tripoli.

Door het zinken van een vluchtelingenboot zaterdag op de Middellandse Zee kwamen ook al 64 mensen om. Dat was het eerste drama op de Middellandse Zee van het nieuwe jaar. Vorig jaar kwamen er in totaal meer dan drieduizend mensen om op deze gevaarlijke migratieroute.

Lees meer