Wat? De BBC wil niemand meer op het scherm die openlijk reporter steunt die ontslag nam wegens ongelijke lonen

Het ontslag van China-reporter Carrie Gracie leidt bij de BBC tot bizarre maatregelen. De BBC zou een nota hebben laten rondgaan waarin staat dat iedereen die reporter Carrie Gracie steunt, niet meer op het scherm mag. Een ridicule maatregel, want letterlijk elke vrouw van de BBC heeft haar steun voor Gracie al uitgesproken. 

"Aan het personeel van BBC is gezegd dat wie een mening over BBC-lonen heeft getweet, of wie steun heeft betuigd aan Gracie Carrie, geen stukken meer mag presenteren over BBC-lonen." Dat tweet The Times-reporter Matthew Moore. Het is een indicatie van hoe verveeld de Britse omroep zit met het ontslag van ancien Gracie Carrie. Zij nam ontslag nadat ze ontdekte dat mannelijke reporters tot twee keer meer verdienden.

BBCWomen

De reactie van de BBC kan natuurlijk verklaard worden door een deontologische code. Wie publieke meningen uit over de kwestie, zou niet meer neutraal kunnen staan tegenover de organisatie. De nota in praktijk brengen, wordt wel vrij moeilijk. Maar liefst 120 vrouwen van BBCWomen schaarden zich al achter Gracie, en enkele BBC-ankers deden dat ook.

De BBC heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen van Moore, maar die laatste verduidelijkte dat het de omroep te doen is om schermgezichten én offline producers. Iedereen met een publieke mening over de zaak, mag er dus niets over brengen. Tot zover de berichtgeving over eigen huis, zeggen de reacties op Twitter. Als het om een deontologische maatregel gaat, zou de BBC wel eens per ongeluk aan zelfcensuur kunnen doen.

Strategische cijfers weggelaten

Carrie liet in een open brief bij Buzzfeed weten dat ze wist van minstens 200 klachten wegens ongelijke lonen bij de BBC. De BBC zou dan wel een procedure en onderzoek hebben opgestart, maar daar bleken geen structurele problemen bij. Volgens Carrie is dat omdat enkele lonen strategisch werden weggelaten, en worden vrouwelijke reporters wel degelijk minder betaald voor dezelfde job als hun mannelijke tegenhangers.

De reporter, die vooral China coverde, en al dertig jaar bij de Britse publieke omroep werkte, werd meteen gesteund op sociale media door ex-collega's,

Lees meer