Waarom dit station het gevaarlijkste van België is en je je handtas maar beter goed vasthoudt!

In het station Brussel-Zuid worden iedere dag meer dan tien gauwdiefstallen gepleegd en het probleem wordt alleen maar erger. De spoorwegpolitie moet toegeven dat ze eigenlijk niet meer op zakkenrollers jagen, al is dat niet hun schuld.

Op weekdagen ontvangt het treinstation van Brussel-Zuid gemiddeld zo'n 60.000 reizigers. Die worden bewaakt door amper twee spoorwegagenten die zich specifiek bezighouden met gauwdiefstallen.

Die dienst bestond enige tijd terug nog uit twaalf agenten, maar door herstructureringen zijn er maar twee meer overgebleven. Veel kunnen zij dan ook niet doen aan de meer dan tien diefstallen per dag.

"Het slechtste jaar van het decennium"

"Je kan eigenlijk wel stellen dat we al lang niet meer op gauwdieven jagen", zegt een agent in Het Nieuwsblad. Het resultaat laat zich dan ook voelen.

"Het was een absoluut rampjaar in de jacht op gauwdieven, het slechtste jaar van het decennium", gaat de agent verder. Ook de aanwezige militairen lijken al lang niet meer afschrikkend te werken.

Dertig nieuwe vacatures in Brussel

Maar volgens het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) is er beterschap op komst. Lokale agenten moeten binnenkort de taken van spoorwegagenten overnemen in het station. Daarvoor heeft de Brusselse politie dertig vacatures uitgeschreven.

Lees meer