Krijgt Europa binnenkort ook te maken met de vreselijke Amerikaanse wintertemperaturen?

De Amerikaanse oostkust ziet enorm hard af door het koude weer. Na een week extreme koude en sneeuwstormen worden nu zelfs diepvriestemperaturen voorspeld. Het kwik daalt naar -20 en de koude wind voelt zelfs aan als -28 graden. De temperaturen liggen zelfs lager dan in Alaska. Kunnen wij ons ook binnenkort aan deze temperaturen verwachten? 

De oostkust van de Verenigde Staten wordt geteisterd door een zogenaamde 'bomcycloon'. Het ontstaat boven de oceaan wanneer de koude lucht in contact komt met warm water. Hierdoor ontstaan hevige winden en winterstormen. Het woordje 'bom' staat voor het explosieve karakter van het weersverschijnsel.

Extreme koude

Na de sneeuwstormen van de afgelopen dagen, wordt nu voorspeld dat de regio zich moet klaarmaken voor extreem winterweer. Volgens de Amerikaanse Nationale Weerdienst kan de combinatie van polaire lucht en wind gevaarlijke omstandigheden veroorzaken.

Kunnen wij ons dan ook aan zo'n gevaarlijke koude verwachten?

Geen Alaska

Dit weekend wordt het iets meer winters in België, maar voorlopig worden er nog geen extreme temperaturen voorspeld.

Volgens de weervrouw van VTM Eva Clockaerts moeten wij ons nog geen zorgen maken. "Het wordt kouder, maar het zal niet gaan vriezen." De kans zit er natuurlijk wel in dat de winterse temperaturen van de Verenigde Staten naar ons komen. Maar tegen dat ze België bereiken, zou de extreme koude al zijn afgezwakt. "Vaak komt het weer van daar (de Verenigde Staten; nvdr) naar ons toe, maar wel in verzwakte vorm", zegt Eva. "Op dit moment is het nog niet op de weerkaarten te zien."

Dus voorlopig kunnen wij ons nog aan een typisch Belgisch winterweertje verwachten, zonder temperaturen die lager liggen dan in Alaska.

Lees meer