Dit verdienen Britse McDonald’s-medewerkers … we begrijpen nu waarom ze vorig jaar staakten, maar hoe zit het bij ons?

Britse werknemers bij McDonald’s hebben hun grootste opslag in tien jaar gekregen na de stakingen van vorig jaar. Vanaf 22 januari krijgen Britse McDonald’s-medewerkers een hoger loon, afhankelijk van hun leeftijd en de locatie waar ze werken.

Een McDonald’s-werknemer tussen 21 en 24 jaar zei aan de Britse krant the Mirror dat ze opslag krijgen. Werknemers onder 18 jaar zullen vanaf nu in Londen minimum 5,75 pond per uur verdienen en maximum 7 pond. Momenteel is dat nog maar 5,10 pond. Medewerkers boven de 25 verdienen momenteel 7,60 pond per uur in Londen, vanaf 22 januari zal dat 8 pond zijn.

“Iedereen zijn loon gaat naar omhoog”, zegt de jonge werknemer. “Het is niet veel, maar we hebben gewonnen. Ik krijg nu ongeveer 7,45 pond per uur en dat wordt 7,95 pond. Dat is de hoogste opslag in tien jaar tijd.”

Toch zou dat nog steeds niet genoeg zijn om rond te komen. In Londen wordt een loon vanaf 10,20 pond per uur pas als behoorlijk en leefbaar gezien, in de rest van het VK is dat 8,75 pond per uur. Dat stelt de Living Wage Foundation.

En België?

Worden McDonald’s-werknemer in ons land ook zo uitgebuit? Nee. We deden even research en mensen, die bij McDonald’s werken, blijken zo’n 1.550 euro netto per maand te verdienen. Voor studenten is dat zo’n 10 à 12 euro per uur.

Lees meer