Zo wanhopig is onze regering voor een plaatsje in de VN-Veiligheidsraad

België is een van de drie landen die in de running zijn voor een van de felbegeerde plaatsjes in de VN-Veiligheidsraad. In die raad zetelen steeds tien niet-permanente leden. Daarvan hoopt België van 2019 tot 2021 eentje te worden en wie beter om ons daarbij te helpen dan ... De Smurfen.

Al twee jaar lang is ons land campagne aan het voeren om een plekje in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen. Als deel van de campagne reisde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de afgelopen twee jaar de wereld rond om zo stemmen te ronselen voor ons land en nu gooit hij ook zijn laatste wapen in de strijd: de Smurfen.

Waarom Smurfen?

Didier Reynders voert dus al twee jaar campagne in het buitenland met de slogan: "Consensus bevorderen, streven naar vrede". Nu de campagne z'n laatste maanden in gaat, was het dus ook tijd om nog een extra Belgische specialiteit in de strijd te gooien. Er werd gekozen voor een van onze betere exportproducten: de Smurfen.

De blauwe mannetjes zijn namelijk een echte Belgische uitvinding. Ze zagen het levenslicht in 1958 in een strip van de Brusselse tekenaar Pierre Culliford, beter bekend onder zijn pseudoniem Peyo.

De blauwe Smurfen zullen de komende maanden dus hier en daar opduiken om hen zo te laten bijdragen aan de herkenbaarheid van ons land.

"Geen overbodige moeite", zo laat Jan Wouters, professor Internationale politiek aan de KU Leuven weten aan Het Nieuwsblad. "Zo'n campagne houdt het diplomatieke korps scherp."

Felbegeerd plaatsje

België maakt dus kans om een van de tien niet-permanente leden te worden in de VN-Veiligheidsraad. Die landen zijn gebaseerd op locatie. Zo worden er drie landen gekozen uit Afrika, twee uit Azië, twee uit Zuid-Amerika, één uit Oost-Europa en twee uit de zogenaamde restgroep van landen uit West-Europa en Oceanië en Canada. België maakt dus deel uit van die laatste groep en neemt het nu nog op tegen Duitsland en Israël om een van de twee zitjes in de wacht te slepen.

De laatste keer dat België een plekje in de VN-Veiligheidsraad in de wacht kon slepen dateert van tien jaar geleden, van 2007 tot 2008. In juni zal beslist worden of België van 2019 tot 2021 in de VN-Veiligheidsraad zal zetelen.

Lees meer