Wtf!? Haaien vriezen dood door de koude in de Verenigde Staten. Bekijk hier de beelden 

Terwijl de ene kant van de wereld is aan het smelten, is het in bepaalde streken enorm aan het vriezen. Zo liggen de temperaturen in en rond de Verenigde Staten zo laag, dat zelfs haaien doodvriezen. De dieren zijn waarschijnlijk gestorven van koudeschok na een verrassing door het ijskoude water rond Cape Cod.

Volgens het Atlantic White Shark Conservancy zijn er haaien aan het sterven door extreem lage temperaturen. Volgens de organisatie spoelen er een aantal voshaaien aan op de stranden van Cape Cod, een schiereiland ten noorden van New York. Onderzoekers denken dat de haaien stierven van koudeschok, een hevige reactie die de dieren kunnen krijgen als ze worden blootgesteld aan extreme koude. Hierdoor krijgen ze dan spierspasmen of hartstilstand.

Waarschijnlijk reisden de haaien met een warmere zeestroming in de Atlantische Oceaan voor de kusten van Massachusetts in zuidelijke richting. Dan werden ze jammer genoeg verrast door het ijskoude water rond Cape Cod, dat hen waarschijnlijk de dood in jaagden.

Cape Cod is koud

Aan Cape Cod daalden de temperaturen tot -15 graden Celcius. Waarschijnlijk zijn de haaien voor de kust slachtoffer geworden van zo'n koudeschok en spoelden ze nadien aan op het strand waar ze stierven door verstikking.

Er is nog geen zekerheid dat de dieren daadwerkelijk zijn overleden door koudeschok. Experts zijn nog verdere onderzoeken aan het verrichten om meer duidelijkheid te schetsen. “De organen van de dieren werden voor verdere analyses naar het laboratorium overgebracht", luidt het in de Amerikaanse media. "Koude lucht is bijzonder gevaarlijk voor de kieuwen,” verduidelijkte maritiem bioloog Greg Skomal. Blijkbaar kunnen de kieuwen ook snel bevriezen bij extreem lage temperaturen. "Wellicht is de koude lucht de dieren heel vlug fataal geworden.”

Bij één dode haai was de bevriezing zelfs zo zwaar dat een onmiddellijke dissectie onmogelijk was. De haai moest eerst naar Fisheries Service van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) om te laten ontdooien. Nadien konden ze pas een onderzoek uitvoeren.

Bekijk hieronder de beelden van de bevroren haaien:

© Facebook

© Facebook

© Facebook

© Facebook

Lees meer