Lezers kozen de boeken van 2017 (en je herkent er misschien een paar)

Zin in een goed boek na al die nieuwjaarsdrukte? Mocht je geen inspiratie hebben, weet dan dat Goodreads een jaarlijkse wedstrijd organiseert, voor de beste boeken. Wij hebben van 9 categorieën samengevat waarom jij de winnaar zeker moet lezen. 

1. Beste fictie: Little Fires Everywhere - Celeste Ng

Celeste Ng won een paar jaar terug al de Goodreads Debuutprijs met Wat Ik Nooit Eerder Heb Gezegd, en nu is de opvolger meteen goed voor Beste Fictie. Haar tweede boek verkent de grenzen van wat je kan plannen, de grenzen van het ouderschap en wat de invloed van één gebroken regel kan zijn op een hele gemeenschap. Deze vind je dus gegarandeerd terug in 2018, de vertaling is momenteel helaas nog niet beschikbaar.

2. Beste crimi: In Het Water - Paula Hawkins

Paula Hawkins is verantwoordelijk voor The Girl On The Train, het mag dus niet verbazen dat haar volgende worp ook hoge toppen scheert in de crimi-top 10. In dit boek wordt een alleenstaande moeder in het water gevonden. Iets eerder die zomer sprong een meisje naar haar dood in de rivier. En dat blijkt maar het topje van de ijsberg.

3. Beste Fantasy: Fantastic Beasts and Where To Find Them - J.K. Rowling

Moeten we dit boek een introductie geven? Als een soort special edition van het script van een film tot beste fantasy verkozen wordt, dan moet het een Potterboek zijn. En dat is het eigenlijk ook: méér Potter voor de fans die met vijf films in het vooruitzicht toch weer schrik hebben om zonder een streepje magie door het leven te moeten. Maar het publiek heeft beslist: deze staat ferm op nummer één in de Goodreadslijst.

4. Beste romantiek: Without Merit - Colleen Hoover

Deze is nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar zal ook volgend jaar op je wishlist belanden. Meer dan een standaard liefdesverhaal verweeft Colleen Hoover de verschillende levens van de familie The Voss. Als het hoofdpersonage Merit dan toch haar prins Charming tegenkomt, moet ze zich losworstelen van de geheimen die haar aan haar familie binden ... of de man van haar leven laten gaan.

5. Beste scifi: Artemis - Andy Weir

De eerste kolonie op de maan is een feit, en de regels zijn streng. Maar als je bijna geen geld verdient, en je werkt net op de ene plaats die je toestaat om wat dingen binnen te smokkelen? Dan weiger je toch niet? De kleine crimineel Jazz komt daarmee per ongeluk terecht in één van de grootste complotten op de nieuwe planeet.

6. Beste humor: Talking as fast as I Can - Lauren Graham

Lauren Graham is zowat vergroeid met de rol die ze in 2017 hernam: die van tienermoeder Lorelai Gilmore uit Gilmore Girls. Om de doorstart van de serie op Netflix te vieren, keek ze ook even met veel humor naar haar eigen leven, hoe ze omgaat met het fenomeen Gilmore Girls en hoe ze helemaal Lauren Graham is.

7. Best biografie: What Happened - Hillary Clinton

Moeten we echt uitleggen wie Hillary Clinton is? De democratische hoop op een vrouwelijke president voor de Verenigde Staten, heeft het gevoel dat ze wat uit te leggen heeft. Met Trump een jaar aan het hoofd van één van de grootmachten van deze wereld, krijgen we een inkijkje in Clintons wereld. Waarom zij denkt dat ze uiteindelijk geen president werd. Wat we daaruit kunnen leren, zou wel eens van instrumenteel belang kunnen zijn.

8. Beste Young Adult: The Hate U Give - Angie Thomas

Starr is zowat Dan uit Gossip Girl: uit een arme buurt, maar ze gaat naar school op een rijke privéschool. Dat evenwicht behouden is al vrij moeilijk, maar als Starrs zwarte jeugdvriendje Khalil wordt neergeschoten, terwijl hij ongewapend rondliep, wordt haar hele wereld ondersteboven getrokken. Iedereen heeft een mening over Khalil, de media heeft er de mond vol van, en iedereen is fout. Maar één meisje kan antwoord geven op de vraag wat er nu precies gebeurd is: Starr. Maar dat kan haar leven in gevaar brengen.

9. Beste Historische Fictie: Kinderen van de rivier - Lisa Wingate

In 1939 in Mississipi worden de zusjes en het broertje van de 12-jarige Rill ontvoerd. Ze komen terecht in een weeshuis, waarbij Rill er alles aan doet om haar familie samen te houden. In het hedendaagse Sout-Carolina moet de rijke Avery Stafford een blik op haar verleden werpen. Er klopt iets niet, maar wat ze ontdekt, heeft niet alleen een invloed op haar eigen gezin.

Lees meer