Inwoners bezorgd: "Waarom valt er hier al dagen blauwe sneeuw?"

Experten begrijpen niet wat er aan het gebeuren is in de Russische stad Sint-Petersburg. Al enkele dagen zijn de straten bedekt met blauwe sneeuw en niemand weet hoe dat komt.  

Inwoners van Sint-Petersburg konden hun ogen niet geloven toen ze blauwgekleurde sneeuw uit de lucht zagen vallen. Niemand weet vanwaar het komt, maar ze zijn wel allemaal bezorgd dat de sneeuw is vervuild met metaal en gifstoffen. Het Russische milieubureau Rosprirodnadzor heeft stalen genomen van de sneeuw om het te onderzoeken.

Voor het resultaat moeten ze nog even wachten, maar de experten denken dat het inderdaad gaat om chemische stoffen. "We kunnen niet weten wat er juist is gebeurd en waarom het sneeuw blauw is zonder laboratoriumresultaten", zegt Gulnara Gudulova, perssecretaris van Rosprirodnadzor aan ABC News. Maar volgens de experten kan de sneeuw blauw worden door het chemische element kobalt of door methyleenblauw, dat wordt gebruikt als kleurstof. Een analyse van afgenomen staaltjes moet daarover duidelijkheid brengen. "De resultaten komen op vrijdag binnen", voegde ze eraan toe.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat zo'n incident zich voordoet in Rusland. Twee jaar geleden viel er ook blauwe sneeuw uit de lucht in de stad Tsjeljabinsk dat zo’n 2.400 kilometer ten oosten ligt van Sint-Petersburg. Ook toen werd onderzoek gedaan naar de sneeuw en bleek dat de verkleuring werd veroorzaakt door een kleurstof voor paaseitjes.

De kleurstof belande op één of andere manier in een ventilatiesysteem van een fabriek waardoor het ook in de lucht verspreide.

Zware sneeuw

Ook de Siberische stad Omsk heeft al eens van gekleurde sneeuw kunnen genieten. Daar hebben de inwoners al twee keer zwarte sneeuw meegemaakt. De sneeuw werd toen verontreiniging door een lokale energiecentrale en een olieraffinaderij.

Bekijk hieronder de beelden:

© Twitter

© Twitter

© Twitter

Geef ons maar witte sneeuw dan!

Lees meer