Dit is waarom je tijdens de feestdagen best spruitjes eet

Spruiten belanden zelden of nooit op het menu omdat er altijd wel iemand is die ze niet lust. Ondanks de bittere smaak zou je eigenlijk de groente toch op je menu moeten zetten tijdens de feestdagen. Spruitjes zijn heel gezond en bovendien ook lekker te combineren in verschillende gerechten. 

Als kind werden we vaak verplicht om spruiten te eten en die trauma is nog steeds niet verwerkt hoor, mama ...

Ondertussen zijn we wat ouder, maar nog steeds geen fan van de groente. Eigenlijk is dat vreemd, want spruitjes passen perfect in verschillende maaltijden en zelfs op ons kerstmenu. Ja we menen het! 't Is echt geen grap ...

Lekker koken

Spruitjes zijn niet geweldig, maar als je ze goed klaarmaakt, kan je ze omtoveren tot een heerlijke lekkernij.

Als je spruitjes verkeerd kookt, verliezen ze meteen hun smaak en zijn ze niet te eten. Daarom moet je ze eerst in water koken, voordat je ze in de pan bakt. Om spruiten een lekkere smaak te geven, bak je ze met wat boter, knoflook en pijnboompitten. Als je hiermee klaar bent, kan je nog wat kastanjes toevoegen en tadaaa ... lekkere spruitjes voor bij je kerstkalkoen.

Lekker gezond

Oké, het is Kerstmis, maar dat wil niet zeggen dat je het niet gezond mag houden hé.

Spruitjes zitten boordevol vitaminen die we zeker kunnen gebruiken in de winter. Ze bevatten zelfs driemaal zoveel vitamine C als appelsienen. Gek hé! Daarnaast zitten ze ook nog eens vol calcium, ijzer, magnesium, kalium en een sterke antioxidant, sulforafaan.

Wil je nog steeds geen spruiten eten? Wat dacht je hiervan ...

Weinig calorieën

Als je spruiten in je feestmaal integreert, kan je zeggen dat je gezond en niet te vettig hebt gegeten met Kerstmis en Nieuwjaar. Met slechts 43 calorieën per 100 gram hebben spruitjes weinig calorieën. In tegenstelling tot foie gras dat ongeveer 462 calorieën per 100 gram bevat, zijn spruitjes echt goed voor je. Dus als je veel spruitjes eet, heb je minder kans op die extra kerstkilootjes.

Last but not least: goedkoop

De kerstperiode is al duur genoeg. Dus hier en daar wat kosten beperken, kan zeker geen kwaad. Een feestelijke maaltijd is ook al prijzig. Denk maar aan foie gras, oesters, gerookte zalm, kalkoen, champagne, wijn, ... Het is allemaal niet goedkoop. En spruitjes zijn toevallig heel goedkoop dus als je ze serveert op een feestelijke manier, bespaar je geld en ben je origineel.

Hoe laat is het? - Tijd om spruitjes klaar te maken!

Lees meer