Hoe de kinderen van Mugabe met luxe pronkten in straatarm Afrikaans land is gewoon degoutant

De kinderen van Robert Mugabe zijn in tegenstelling tot de rest van de Zimbabwaanse bevolking niet arm. Integendeel zelfs, en ze waren niet eens gegeneerd om het te tonen. Dat de burgers van Zimbabwe na het ontslag van hun president op straat dansten, valt heel goed te begrijpen als je dit allemaal ziet. Zelf hebben ze amper geld om hun eigen kinderen te onderhouden. Hoe macht een volksheld naar het hoofd steeg ...

Robert Mugabe is geen president van Zimbabwe meer. Zo'n 37 jaar nadat hij als premier aan de macht kwam in het toen pas onafhankelijk geworden land heeft hij in een brief zijn vertrek aangekondigd. Hij kon immers geen kant meer op. Vorige week had het leger al de controle overgenomen, en vervolgens werd de procedure tot afzetting gestart. De druppel die de diepe emmer eindelijk deed overlopen, was het ontslag van vicepresident Emmerson Mnangagwa. Op die manier wilde de 93-jarige Mugabe de weg vrijmaken voor zijn echtgenote Grace, die de volgende president moest worden.

Opnieuw een poging dus om zijn eigen gezin macht en glorie te geven, maar deze keer heeft de arme bevolking van Zimbabwe het niet meer gepikt. De Mugabe's leefden immers in luxe en lieten het geld goed rollen, terwijl de schatkist van het land al jaren zo goed als leeg was. En wat misschien nog erger is: de kinderen van Mugabe waren er nog trots op ook, want ze deelden decadente foto's van hun luxe via de sociale media. The rich kids of Zimbabwe ...

Zoon Chatunga Mugabe (20) postte deze foto van een Rolex, en let op de tekst die erbij staat!

En hij was zo vriendelijk om eens uit te testen of je er champagne over kunt gieten

 

Een andere zoon, Robert Mugabe Jr. toont zijn nieuwe aankoop: schoenen die duizenden dollar kosten

© Instagram

Dat is veel meer geld dan de meeste Zimbabwanen in hun hele leven zullen zien.

Hij heeft ook een eigen Batmobiel

© Instagram

En z'n vriendjes

Niet alleen de kinderen van Mugabe profiteerden van hun luxepositie, ook de entourage van de president deed zich niks tekort. Wie bij hem op een goed blaadje stond, genoot daar uiteraard de voordelen van. Een blik op de sociale media en je ziet letterlijk het handvol Zimbabwanen met een decadente levensstijl, in tegenstelling tot de armoede in de rest van het land. Jongeren die de ellende nooit hebben gekend, en zich duidelijk niet schamen.

Vanessa en Michelle Chirunga zijn twee dochters van een steenrijke zakenman in Zimbabwe

Ze worden ook wel de Kardashians van Zimbabwe genoemd

© Instagram

Sidney Hambira Jr. is de zoon van een andere rijke zakenman

© Instagram

Een fles champagne achter het stuur van een Jaguar. Waarom niet, zeker?

© Instagram

Genius Kadungure is een 33-jarige zakenman die z'n decadente levensstijl aan 80.000 volgers op de sociale media toont

Hij heeft blijkbaar een voorliefde voor knalrode teddyberen

'Gucci Grace'

En dan is er natuurlijk nog Grace Mugabe, de echtgenote van Robert Mugabe. Zij kreeg de bijnaam 'Gucci Grace' omdat ze bekend stond voor haar dure reisjes om te gaan shoppen en voor haar dure merkkledij.

© Getty

Wanneer ze ergens verscheen stond ze in schril contrast met de vele Zimbabwanen die honger leden. Met het geld van die jurken en accessoires konden veel monden worden gevuld. In 2003 zou ze tijdens een tripje naar Parijs liefst 111.000 euro voor nieuwe aankopen hebben gespendeerd. Zimbabwe vertoefde toen al in een diepe economische crisis, en werd snel één van de armste landen ter wereld.

Robert Mugabe stak de schuld hiervoor vaak op het Westen, maar volgens experten in eigen land begreep hij niks van de moderne economie. En zo begon het momentum voor de held van de revolutie vanaf 2000 ook politiek te kantelen. Pas 37 jaar na zijn intrede zet hij dus een stap opzij. Zo krijgt Zimbabwe met de afgezette vicepresident Emmerson Mnangagwa z'n tweede president ooit.

Maar the rich kids of Zimbabwe trekken het zich weinig aan. Die zijn Robert Mugabe intussen al bijna vergeten ...

Lees meer