Hello Orioniden! Vannacht weer veel vallende sterren te zien

Trek een jas aan want het wordt fris. Maar: wie vallende sterren wil zien heeft vannacht een goeie kans. De Orion-meteorenzwerm of de Orioniden bereikt z’n maximum en deze keer gaat de maan geen eten in het roet gooien.

Dit weekend is er een dunne maansikkel zichtbaar, maar het is donker genoeg om veel meteoren te spotten. Onder ideale omstandigheden zouden zo’n 37 meteoren per uur zichtbaar zijn.

De Orioniden zijn elk jaar in de tweede helft van oktober te zien. Ze heten zo, omdat het lijkt of ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Het gaat om gruis van de komeet Halley, die in 1986 de laatste keer langs de aarde suisde. Elk jaar trekt de aarde door de staart van deze komeet.

Ze zijn rap

De Orioniden hebben een relatief kort maximum van vijf dagen. Enkele dagen voor en na het maximum zijn dus al veel meteoren te zien. Een nadeel is dat Orioniden een grote snelheid hebben. Ze raken de atmosfeer met een snelheid van 237.240 kilometer per uur (66 kilometer per seconde). In vergelijking: de Boötiden – die in juni pieken – zijn veel trager en hebben een snelheid van 16 kilometer per seconde.

Lees meer