13 zotte dingen die je nog niet wist over suiker

Suiker doet ons in de eerste plaats denken aan snoep en lekkere gebakjes, maar eigenlijk  valt er zoveel meer te ontdekken over deze lekkere zoetstof. Hier zijn 13 verrassende feitjes over suiker die je waarschijnlijk nog niet wist:

1. Belgische suiker is groener dan je denkt

De suikerfabrieken van Tiense Suiker gebruiken bijvoorbeeld suikerbieten die op maximum 50 kilometer van de fabriek geteeld worden. De fabrieken zijn volledig zelfvoorzienend en hebben zelfs energie te veel. Daarnaast produceren ze geen afval: alles wat ze over hebben, gaat terug naar de landbouw. Zelfs het water van de biet wordt hergebruikt om bieten mee te wassen.

Als er nog eens iemand zaagt dat je te veel snoept, weet je wat gezegd! ;)

2. Wist je dat suikerbieten voor zuurstof zorgen?

1 hectare suikerbieten zet jaarlijks 30 ton CO2 om in 13 miljoen liter zuurstof. Dat is 4 keer meer dan 1 hectare bos. Zotjes!

3. Suiker kan je perfect gebruiken als scrub…

Je kan supergemakkelijk je eigen scrub maken met suiker. Het enige wat je moet doen is wat olie toevoegen, bijvoorbeeld kokosolie of olijfolie, en dat goed mengen. Als je een fijne scrub wil, gebruik je best witte suiker, terwijl donkere suiker een hardere textuur heeft.

4. … maar ook om moeilijke vlekken uit je kleren te krijgen…

Meng wat warm water met suiker, smeer het over de vlek, laat een uurtje intrekken en steek het in de wasmachine. Weg vlek!

5 … of als handzeep!

Zijn je handen heel vuil en krijg je ze moeilijk proper? Voeg gewoon een beetje suiker toe aan je handzeep en tadaa, je hebt weer propere handen!

6. Verbrande tong? Je kan de pijn verzachten met een klontje suiker

Het is simpel: neem een klontje suiker en laat het smelten op je tong. Je zal merken dat het prikkende gevoel snel afneemt.

7. Er zit een speciaal verhaal achter “kinnekessuiker”

Kinnekessuiker, ofwel Cassonade Graeffe, werd opgericht door Karl Graeffe in 1818. Hij richtte het suikerfabriekje op om zijn gezin beter te kunnen onderhouden. Dat was een riskante investering en na twee jaar ging hij bijna failliet. Toch bleef hij volhouden. Alle andere industriëlen lachten hem uit, want hij was voorstander van betere werkomstandigheden voor zijn arbeiders. Zo was hij voor een rustdag op zondag, bezocht hij zijn zieke arbeiders tijdens ziekte-epidemieën en steunde hij zelfs stakingen! Als ‘eerbetoon’ aan hem heeft Tiense Suiker na de overname de naam na al die jaren onveranderd gelaten.

8. Bewaar kaas of gebakjes langer met suiker

Leg er een paar klontjes suiker bij en ze blijven langer vers. Handig!

9. Suiker = brandstof voor een zelfgemaakte raket. Say what?

Wie graag knutselt, kan het misschien eens proberen: een zelfgemaakte raket lanceren met een suikermengsel. Zo’n raket kan wel 200 meter hoog gaan.

10. Geraffineerde en niet-geraffineerde suiker zijn niet hetzelfde ...

We raffineren de suiker om de kleuren te verwijderen en hem zuiverder te maken. Een typisch voorbeeld: witte rietsuiker is altijd geraffineerd. Wat de bietensuiker betreft, die is al wit van bij het begin en hoeft dus niet altijd geraffineerd te worden. Dat hangt af van de eisen van de klanten.

11. ... en ook 'harde' en 'zachte' klontjes zijn iets totaal anders

Zachte klontjes zullen meteen verbrokkelen en naar de bodem zakken als je ze in je koffie of thee doet, terwijl harde klontjes trager en consistenter je drankje zoeter maken. Het verschil zit in het productieproces: harde klontjes drogen 1,5 uur in een stoomoven, terwijl zachte klontjes maar maximum een halfuurtje drogen in een microgolf- of infraroodoven.

12. Wereldwijd wordt er in 121 landen suiker geproduceerd

Dat is in meer dan de helft van de landen!

13. Maar de beste suiker blijft toch zonder twijfel Tiense Suiker

Onze Belgische trots met de bekende blauw-witte T. <3

En nu hebben wij goesting in een goeie pannenkoek met suiker! ;) Wil je meer weten over suiker? Check dan zeker eens de website van Tiense Suiker.

Lees meer