Bericht aan alle Gentenaars zonder stroom: jullie hebben nu recht op een vergoeding, en wel dit bedrag

Een groot deel van Gent heeft de hele voormiddag zonder stroom gezeten, en voor veel bewoners duurt de panne ook deze namiddag nog voort. In elk geval lang genoeg om een schadevergoeding aan te vragen. Dat kan van zodra je minstens vier uur geen elektriciteit hebt. Volgens energieregulator VREG krijg je dan 35 euro, en daar komt per blok van vier uur extra zonder stroom nog 20 euro bij.

De stroompanne in Gent was deze namiddag nog altijd niet volledig opgelost. Sommige straten hebben intussen wel weer stroom, en het gaat volgens netwerkbeheerder Eandis de goede kant uit. Vanochtend zou omstreeks 6u20 rook uitgebroken zijn in de stoomcabine van het transformatorstation Nieuwevaart. Plots zaten zo'n 200 distributiecabines zonder stroom, ofwel ongeveer 500 straten en duizend klanten.

35 euro

Wie getroffen is, maakt aanspraak op een schadevergoeding. Alle uitleg hierover vind je op de website van Eandis. Concreet betekent het dat iedereen die aangesloten is op het distributienet recht heeft op 35 euro vergoeding wanneer de stroom minstens vier uur onderbroken is. Het moet wel gaan om een niet-geplande stroomonderbreking. Enkel in een noodsituatie of een geval van overmacht wordt de vergoeding geschrapt. Eandis omschrijft het ook eerder als een ongemakkenvergoeding, want wie echt schade heeft geleden kan daar natuurlijk ook verder voor gaan.

Komt daar nog een nieuw blok van vier uur zonder stroom bij, dan wordt de vergoeding vermeerderd met 20 euro. Dus iedereen in Gent die vandaag acht uur of langer geen stroom heeft, maakt aanspraak op 55 euro. Je moet er wel een aanvraag voor indienen bij Eandis of Infrax.

Andere schade

Stel nu dat je door de stroompanne nog andere schade hebt opgelopen, zoals bijvoorbeeld een diepvries vol eten die is ontdooid, dan wordt dat volgens Eandis afgehandeld via de persoonlijke brandverzekering. Het is dan niet zeker dat je die vergoeding zult krijgen, maar volgens VRT Nieuws zouden twee op drie grote verzekeraars een vergoeding voorzien in hun brandpolis. Maar als de schade lager is dan 250 euro zou het weinig zin hebben een aanvraag in te dienen.

Lees meer