Om 's nachts goed te slapen, moet je overdag goed rusten. Wacht ... Wat? 

Ben je 's ochtends ook altijd zo moe, terwijl je nog op tijd in bed bent gekropen? Dat komt omdat je niet genoeg rust tijdens het slapen. Klinkt misschien gek, maar je moet eerst ontspannen vooraleer je kan genieten van een goede nachtrust. Om dat te doen, moet je niet alleen stoppen met stressen: je voeding heeft er ook heel wat mee te maken. 

Vaak denken mensen dat een goede nachtrust alles oplost. Dat is niet helemaal correct. Als je overdag met stress zit en niet goed eet, dan is de kans groot dat je lichaam 's nachts ook niet doet wat het moet doen.

Iedereen zit met stress, ofwel gaat het om kleine taken die je moet uitvoeren of om problemen waar je niet uitgeraakt. Zinnetjes zoals "Je moet stoppen met stressen", en "Gewoon niet aan denken" helpen je ook niet echt verder, maar de volgende dingen zullen zeker iets doen!

Voeding met wat Mg

Om te genieten van een goede nachtrust, kan je heel wat eten waardoor je sneller in dromenland bent. Maar als je met stress zit, is dat niet altijd zo simpel. Daarom moet je overdag voldoende voeding eten waarin magnesium zit, want het zorgt ervoor dat je stress verlaagt en je dus rustiger naar bed kan.

Wat kan je eten om je magnesiumtekort te verlagen?

  • Spinazie
  • Amandelen
  • Bananen
  • Soyamelk
  • Pindaboter
  • Bruin brood
  • Avocado
  • Pure chocolade
  • Pompoenzaden

Als je echt een serieus tekort hebt, kan je uiteraard ook nog magnesiumsupplementen innemen.

Klein beetje sporten

Om voor het slapengaan tot rust te komen, kan je nog heel wat andere zaken doen.

Na je les of werk, zou je eens een poging moeten doen om te gaan sporten. Een kleine workout is al meer dan genoeg, want je hebt het waarschijnlijk al druk genoeg. Door meteen ook veel te gaan sporten, ga je jezelf misschien ook overbelasten.

Even gaan bewegen in plaats van meteen in je zetel te ploffen, kan heel goed doen. Door je gedachten te verzetten en je te focussen op het sporten, geef je jezelf meer rust dan je denkt. Daarnaast komen ook nog eens endorfines vrij bij het sporten: hierdoor word je gelukkiger.

Overweeg ook eens om yoga te doen. Hierdoor beweeg je je spieren en kan je nadien naar huis met een relaxed gevoel. Door jezelf een beter gevoel te geven en meer te ontspannen, ga je minder het gevoel hebben dat je onder stress staat en dus later op de dag beter kunnen slapen.

Verlaag je lat

Je hoort het waarschijnlijk niet graag, maar soms moet je gewoon niet te veel hooi op je vork nemen. Door veel in te plannen, zorg je ervoor dat je er misschien niet geraakt. Hierdoor geraak je gedemotiveerd en krijg je nog meer stress. Doe het rustig aan. Dit brengt ons meteen tot het volgende: denk aan jezelf.

Ik en dan pas de rest ...

Het zit waarschijnlijk niet in je om af en toe nee te zeggen en anderen niet voor te laten. Toch zou je dit soms moeten doen. Als je op een dag al veel hebt gepland, moet je zelf kunnen inschatten dat het genoeg is geweest. Durf nee te zeggen en denk aan jezelf.

Leg jezelf af en toe in de watten of plan een momentje voor jezelf. Ga even in het park zitten, maak een wandeling of neem een badje met een muziekje en kaarsjes. Durf af en toe jezelf te verwennen en ga bijvoorbeeld in het midden van de week iets eten met vrienden.

Jezelf wat me-time te geven, kan je heel wat rust geven in je hoofd. Zet alles opzij (inclusief je laptop en smartphone) en kom een beetje tot rust. Door hier een gewoonte van te maken, zal je merken dat je nachtrust hard betert.

Hallo H2O

Het klinkt ook heel erg afgezaagd, maar vergeet zeker niet voldoende water te drinken. Door jezelf te overwerken, maak je extra afvalstoffen aan. Water verdrijft deze afvalstoffen waardoor stress wordt afgevoerd. Daarnaast krijg je ook nog heel wat goede mineralen (magnesium, calcium, kalium, ...) die ervoor zorgen dat je minder stress hebt.