Irma zet miljoenen Amerikanen wekenlang zonder stroom

Miljoenen Amerikanen in Florida hebben geen elektriciteit meer vanwege orkaan Irma die gisteravond aan land kwam aan de westkust van Florida. De orkaan is flink in kracht afgenomen, maar veroorzaakt desalniettemin enorme wateroverlast.

Bijna vier miljoen huizen hebben geen elektriciteit meer. De elektriciteitsbedrijven verwachten dat het nog zeker weken duurt voordat de schade aan het netwerk is hersteld.

In het centrum van Miami, op ongeveer 160 kilometer van het centrum van de storm, stortten twee bouwkranen in door de hevige wind. Hoge gebouwen zwaaiden heen en weer. De stormvloed die Irma met zich meebrengt zorgt voor ondergelopen straten. Op voorhand was door de autoriteiten gewaarschuwd voor golven tot 4,6 meter hoogte aan de westkust van de staat.

Onder meer het vliegveld van Miami liep waterschade op en kan mogelijk dinsdag pas weer open. In de stad zelf staan de straten blank, zijn bomen omgewaaid en is er schade aan huizen.

Plunderen dan maar

In Miami en omgeving zijn tot nu toe 28 mensen opgepakt voor inbraak en plunderingen, meldt de politie op Twitter. In de regio is nog een avondklok van kracht.

De orkaan kwam aan de andere kant van Florida, bij Marco Island, aan land. Via de westkust trekt Irma richting het noorden. In kustplaatsen als Naples, Fort Meyer en Sarasota zorgt het snel stijgende water voor levensbedreigende situaties.

"Monster" van twee

Het National Hurricane Center meldt dat Irma inmiddels van categorie vier op de schaal van Saffir-Simpson is afgezwakt naar een storm uit de tweede categorie, met windsnelheden tot ongeveer 155 kilometer per uur.

Om hulp via de federale overheid te vergemakkelijken heeft president Donald Trump Florida tot rampgebied uitgeroepen. Volgens Trump loopt de samenwerking tussen de hulpdiensten voorspoedig, maar "het slechte nieuws is dat dit één groot monster is".

Verkeersongelukken door het slechte weer in Florida hebben al aan minstens drie mensen het leven gekost, zo meldt nieuwszender ABC. Zo verongelukte in Monroe County een man toen hij de macht over het stuur van zijn vrachtwagen verloor.