Nieuwe natuurramp: monsterbeving met een kracht van 8.4 voor de kust van Mexico, ook Guatemala getroffen

In het zuiden van Mexico heeft voor de kust een aardbeving met een magnitude van 8,4 plaatsgevonden. De laatste keer dat er een aardbeving was met zo’n sterkte is van 2015 geleden. In de hoofdstad Mexico-Stad zijn de mensen de straat opgerend nadat gebouwen begonnen te trillen, en er is tsnunamialarm in Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras en Ecuador. Maar ook op de Cook Islands, Fiji, Frans Polynesië, Kiribati en zelf tot in Nieuw-Zeeland worden hoge golven verwacht.

Mexico wordt momenteel bovendien getroffen door Katia, een orkaan die huishoudt aan de andere kust.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS gaat het om een aardbeving met een kracht van 8.4.

Het centrum van de aardbeving zat op 35 kilometer diepte, voor de zuidelijke kust van Mexico in de Stille Oceaan. Er zijn nog geen berichten of schade of slachtoffers, maar die lijkt onvermijdelijk aanzienlijk te worden.

De aardbeving heeft aan zeker zes mensen het leven gekost. Onder de doden zijn twee kinderen. Volgens de gouverneur van de staat Chiapas zijn scholen en ziekenhuizen door de aardbeving beschadigd.

In de bekende toeristenplaats San Cristobal de las Casas kwamen drie personen om toen een muur instortte. In de nabijgelegen deelstaat Tabasco eiste het natuurgeweld twee kinderlevens.

Mensen in Mexico-Stad vluchtten volgens ooggetuigen van persbureau Reuters direct na het voelen van de aardbeving de straat op. De aardbeving was zo'n 900 kilometer van de hoofdstad vandaan. In Mexico-Stad is ook de stroom op veel plaatsen uitgevallen.

In oude centrale wijken van de stad zoals Doctores zouden enkele gebouwen op instorten staan. In metro-stations zijn scheuren in de vloer. Op het vliegveld van Mexico-Stad wordt glasschade gemeld.

Of de beving rond het epicentrum in Chiapas wel voor grotere schade of slachtoffers heeft gezorgd, moet nog blijken. Mexicaanse media zoeken nog naar informatie. De beving werd sterk gevoeld tot in Guatemala.

De laatste aardbeving met een kracht zwaarder dan 8,0 was in 2015, in Chili.

Minder dan dertig minuten na de eerste aardbeving werd er een naschok met een magnitude van 6.1 waargenomen. Er zijn er ondertussen al meer dan 60 opgetkend.

Guatemala

De aardbeving voor de kust van Mexico is ook in het naburige Guatemala gevoeld. President Jimmy Morales zei op de televisie dat de schade momenteel in kaart wordt gebracht.

Volgens de autoriteiten had de beving in Guatemala een kracht van 7.7.

In Mexico hebben zeker 50 miljoen mensen de aardschok gevoeld. Volgens de president van Mexico, Enrique Peña Nieto, is de aardbeving sinds 1932 de sterkste in de regio.

© epa

© epa

Hoe zwaar de aardbeving wel was? Dit is gefilmd in Mexico-Stad, op 900 km van waar de aardbeving plaatsvond: