Seoul waarschuwt voor nieuwe rakettest van Noord-Korea op zaterdag

De Zuid-Koreaanse regering zegt dat Noord-Korea heel binnenkort een nieuwe test uit zal voeren met een langeafstandsraket. Volgens hen staat de test voor zaterdag gepland en is de situatie “zeer zorgelijk”. Tegelijkertijd roept de Russische president Vladimir Poetin de VS op om niet meer in te gaan op de provocaties van Pyongyang. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt dat strengere sancties tegen het land een mogelijkheid zijn, maar hij sluit dialoog niet uit.

Zuid-Koreaans premier Lee Nak-yon zegt dat een nieuwe rakettest van Noord-Korea heel dichtbij is. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN. Hij zegt dat de nieuwe proef “op 9 september” plaats zal vinden en noemt de situatie “zeer ernstig”. “Het lijkt erop dat er niet veel tijd meer is voordat Noord-Korea zijn complete nucleaire bewapening bereikt”, zegt Nak-yon. De Zuid-Koreaan benadrukt dat het regime in Pyongyang met elke test bijleert en dus zijn kernprogramma bijschaaft. “Er is dringend een speciale maatregel nodig om hun roekeloosheid te stoppen.”

Noord-Korea voerde zondag zijn zesde nucleaire wapentest uit. Ze zeggen zelf dat het om een waterstofbom ging. Zuid-Korea, Japan en de VS vragen nu strengere sancties tegen Pyongyang.

Amerikaans raketschild

Donderdag zijn de laatste onderdelen van een Amerikaans raketschild geleverd op een legerbasis in Zuid-Korea. Er is sprake van vier raketwerpers, waarmee andere raketten uit de lucht kunnen geschoten kunnen worden. Er zijn u al twee zo’n raketwerpers actief op de legerbasis.

Toch werd die extra bescherming niet door iedereen warm onthaald. Zo betoogden zo’n vierhonderd tegen de raketwerpers in Seongju. Het ging vooral om lokale boeren die denken dat hun oogsten zullen mislukken door de militaire activiteiten in de regio. Dat meldt de Nederlandse publieke omroep NOS. Anderen zeggen dat dit raketschild “een onnodige provocatie van Noord-Korea” is en dat de regio rond Seongju zo net een doelwit van Pyongyang wordt. Zuid-Koreaans minister van Defensie Chung Ui-yong benadrukt dat het raketschild noodzakelijk is, aangezien de dreiging vanuit Noord-Korea toegenomen is.

Poetin roept de VS op tot kalmte

Ook de Russisch president Vladimir Poetin laat nu van zich horen. Hij raadt de VS af zich te laten opjagen door Noord-Korea. Dat melden het tijdschrift Time en de Amerikaanse televisiezender CNN. “Waarom spelen jullie dat spelletje mee?", stelde Poetin op een economisch forum in Vladivostok. Ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Japanse premier Shinzo Abe waren daar aanwezig. “Het Het is contraproductief om de militaire hysterie verder op te blazen”, ging Poetin verder. “Dit leidt nergens toe." Poetin hoopt, net als de Chinezen, dat de situatie opgelost kan worden met verdere onderhandelingen: “Het is een provocatie van Noord-Korea. Maar ze rekenen op een specifieke reactie van de partners, en die krijgen ze. Hebben jullie daarover al nagedacht?"

Volgens Reynders is er geen militaire oplossing

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt dat strengere sancties tegen het land een mogelijkheid zijn, maar hij sluit dialoog niet uit. Dat meldt persbureau Belga. Ook hoopt Reynders dat de Europese Unie bij de hele crisis een rol kan spelen. Dat heeft hij gezegd op een informele vergadering van de Europese buitenlandministers in de Estse hoofdstad Tallinn.

"De druk op Noord-Korea moet worden verhoogd, of dat nu uit eigen beweging gebeurt of in het kader van de Verenigde Naties", zei Reynders. “We moeten de sancties versterken, maar ook de dialoog gaande houden. Misschien kan daar de Europese Unie een rol spelen. Zo heeft de EU het destijds ook gedaan bij het dossier-Iran. Er bestaat geen militaire oplossing, de enige oplossing is diplomatiek. Europees commissaris Federica Mogherini liet eerder weten dat de EU nieuwe sancties voorbereidt tegen Pyongyang Noord-Korea.

België zal op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over twee weken in New York proberen om zoveel mogelijk landen te overtuigen om het Alomvattend Kernstopverdrag goed te keuren. Dat is volgens Reynders de enige oplossing voor een wereldwijd en definitief verbod op kerntests. Er zijn minstens 44 landen nodig om het verdrag goed te keuren. Nog maar 36 landen gaven hun ja-stem. Onder andere de VS, Iran, Israël en Noord-Korea hebben nog niet ingestemd.

Lees meer