Er hangt een doordringende lijkgeur op Zaventem ... en de reden is allesbehalve netjes

Op de luchthaven van Zaventem hangt momenteel een ongelooflijke stank aan de bagagebanden. Heel wat reizigers, die hun valiezen af komen halen, klagen en er wordt zelfs gesproken over “een lijkgeur".

Op de luchthaven van Zaventem brak exact twee weken geleden een staking uit bij het personeel van bagageafhandelaar Swissport. Passagiers moesten toen met enkel handbagage vertrekken of gingen bij aankomst in België zonder vuile was naar huis. Op een paar dagen tijd stapelde de achterstand op tot 15.000 bagagestuks. De meeste valiezen zijn ondertussen weer bij de rechtmatige eigenaars beland, maar zo’n duizend koffers staan vandaag nog steeds in de opslagplaatsen van de luchthaven. Bij veel bagagestuks is het label verdwenen, waardoor het adres van de eigenaars haast onmogelijk te achterhalen is.

Bedorven etenswaren

“Iedereen doet zijn best om de koffers zo snel mogelijk aan de eigenaars te bezorgen. Maar het klopt wel dat er sterke geurhinder is”, zegt Brussels Airport-woordvoerster Florence Muls. “Mensen nemen vaak etenswaren mee in hun bagage. Veel ervan zijn intussen beginnen te bederven en geven een geur af. Reizigers die terugkeerden van vakantie en bijvoorbeeld tot de laatste dag hebben gezwommen, staken hun natte strandkledij in hun valies. Dat begint na een tijdje te schimmelen en dus ook te ruiken. Wij mogen die valiezen niet zelf openen want dan zouden we de privacy van de passagiers schenden. We hopen dat ook dat alle valiezen zo snel mogelijk weer bij de eigenaars zijn. Hoe lang dat nog duurt, weten we zelf niet. Hopelijk is deze week alles opgelost.”

Lees meer