Lijkt wel horrorfilm: zwerm reuzenwespen valt nu bezoekers park aan … in Eindhoven

Een groep wandelaars is gisteren in een park in Eindhoven aangevallen door een zwerm reuzenwespen. Sommige mensen werden meer dan twintig keer gestoken door de Aziatische hoornaars. Vier van hen belandden in het ziekenhuis.

Een hoornaar (Vespa crabro) is een soort reuzenwesp en kan 3,5 centimeter lang worden. De Aziatische Hoornaar is afkomstig uit het verre Oosten en werd in 2004 per ongeluk geïntroduceerd in Bordeaux. Sindsdien is het beestje onderweg naar het Noorden van Europa, en verspreidt zich elk jaar zestig kilometer verder. De steek van een hoornaar is overigens een stuk pijnlijker dan die van een normale wesp.

Drie bezoekers van het park zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel en zijn daarna naar een huisartsenpost bij het ziekenhuis gegaan. Een vierde persoon die was gestoken, werd enige tijd vermist. Maar de man was volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven zelf naar het ziekenhuis gegaan om zich te laten behandelen.

Met het viertal gaat het volgens de woordvoerder naar omstandigheden goed. Ze moeten uit voorzorg in verband met een eventuele allergische reacties nog wel een aantal uren in het ziekenhuis blijven. Naast de wandelaars is er ook een hond gestoken.

De gemeente heeft een bedrijf ingeschakeld om het wespennest te laten verwijderen. Volgens de wandelaars werden ze zonder aanleiding aangevallen door de wespen.

Kempen en Limburg

De Aziatische hoornaar is ongeveer twee keer zo groot als een gewone wesp. De hoornaar heeft roodbruine, zwarte en gele kleuren. Bovendien maakt het insect een hard, zoemend geluid en valt daardoor behoorlijk op.

De hoornaar is de enige wesp die ook ’s nachts jaagt. Net als bij gewone wespen zijn voor een niet-allergisch mens circa vijfhonderd tot duizend steken nodig om dodelijk te kunnen zijn.

Het probleem is dat de Aziatische Hoornaar een enorm gevaar betekent voor de biodiversiteit en de landbouw omdat deze soort wesp zich voedt met bijen. Ze gaan een bijennest binnen en doden alle bijen tegelijk.

De hoornaar is ook in België gespot, vooral in het oosten (de Kempen en Limburg) en het zuiden, omdat hier veel bos- en zandgebieden zijn. In het westen van het land komt het diertje minder vaak voor.