Kate Middleton lijdt aan zeldzame zwangerschapsziekte hyperemesis gravidarum. Wat is dat eigenlijk?

Wij zijn allemaal in de wolken omdat Kate Middleton zwanger is, maar de hertogin van Cambridge lijdt aan hyperemesis gravidarum. De ziekte is een ernstige aandoening die tijdens de zwangerschap kan optreden. Vrouwen die de aandoening hebben, kunnen zo'n 60 keer per dag overgeven, maar dat is niet alles ...

Deze ochtend kondigde het Britse paleis prachtig nieuws aan: prins William en zijn vrouw Kate verwachten een derde kindje. Daarnaast deelden ze ook het minder goede nieuws, dat Kate dezelfde aandoening heeft als bij haar vorige zwangerschap, namelijk hyperemesis gravidarum. Een serieuze aandoening die voorkomt bij zwangere vrouwen.

Naast zwangerschapsmisselijkheid, waar ongeveer 60 tot 70 procent vrouwen last van heeft, zorgt deze aandoening voor extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap. Volgens Daghni Rajasingam, woordvoerder van het Koninklijk College van Verloskundigen en Gynaecologen, betekent hyperemese 'misselijk' en gravidarum 'tijdens de zwangerschap'.

Wat is het verschil met zwangerschapsmisselijkheid?

Eerst en vooral valt zo'n extreme misselijkheid enorm hard op. Vrouwen die de ziekte hebben kunnen tot 60 keer per dag overgeven. In tegenstelling tot 'normale zwangerschapsmisselijkheid', verdwijnt HG niet na een bepaalde periode. Meestal blijven de vrouwen met de ziekte totdat de baby wordt geboren.

Voorlopig is de oorzaak van HG nog onduidelijk, maar waarschijnlijk is dat een zeer sterke reactie op de hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap. Stress zou ook het risico op HG vergroten.

Wanneer heb je de ziekte?

Ongeveer

Lees meer