Dit jaar liep het fout: dode bij afsluitende ceremonie Burning Man-festival

Het fameuze Burning Man in de woestijn van Nevada wordt traditioneel afgesloten met het in brand steken van een grote houten pop. Vandaar ook de naam. Deze keer liep het mis op: een 41-jarige man gooide zichzelf in het vuur en overleed aan zijn brandwonden.

Festival Burning Man in de woestijn van Nevada staat al jarenlang bekend als een walhalla voor hippies. Maar het is ondertussen vooral een verhaal van een feest met (super)rijke ondernemers en werknemers van vooral internet- en techbedrijven en alles wat daar omheen cirkelt.

Het feit dat Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin, Amazon-directeur Jeff Bezos en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg er geweest zijn, werkt daarvoor als een gigantische advertentie.

Bij Burning Man bouwen tienduizenden bezoekers samen een “experimentele samenleving” midden in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Je betaalt voor de toegang, maar andere geldtransacties worden gemeden. Je moet zelf je voedsel, water en slaapplek regelen, en het is de bedoeling dat je ook iets hebt om weg te geven aan andere bezoekers.

Stukje bij beetje wordt het woestijngebied voorzien van opvallende bouwsels die 's nachts oplichten, muziek, kunstzinnige installaties en surrealistische voertuigen, zoals bijvoorbeeld een piratenboot op wieltjes. Wat het festival ook kenmerkt is de excentrieke kleding (of het gebrek daaraan) van de bezoekers. En er worden veel drugs gebruikt. Burning Man wordt traditioneel afgesloten met het in brand steken van een grote houten pop.

Officieel luidt het dat veel jonge ondernemers op zoek zijn naar een unieke ervaring, naar inspiratie, naar "herbronning". Maar in realiteit is Burning Man tegenwoordig vooral iets dat je op je CV wil en wordt het in de eerste plaats gebruikt om nieuwe zakelijke contacten te leggen.

Drugs?

In het verleden is vaker geprobeerd om bij de brandende pop te komen. Meerdere festivalbezoekers raakten gewond toen ze een stukje van de pop wilden meenemen als aandenken. Het festival zette daarop beveiligers in om het vuur af te schermen.

Een 41-jarige Amerikaan is er nu in geslaagd om door twee veiligheidsbarrières te breken voordat hij de meer dan tien meter hoge pop bereikte. Brandweermensen trokken hem uit het vuur, waarna hij werd overgevlogen naar een ziekenhuis in Sacramento. Daar overleed hij enkele uren later.

Het is onduidelijk waarom de man het vuur in rende. "We weten niet of hij dat met opzet deed of dat het bijvoorbeeld door drugs kwam", zegt de politie. Onderzoek moet uitwijzen of de festivalbezoeker drugs had gebruikt. Hij was niet onder invloed van alcohol.

Volgens de politie hebben vele duizenden festivalbezoekers het zien gebeuren. Burning Man schrapte hierna enkele verbrandingen, maar de traditionele tempelverbranding op zondagavond ging wel gewoon door. De festivalorganisatie riep bezoekers op om elkaar te steunen.