Weer brand in chemische fabriek in Houston, nieuw probleem ook: waterreservoirs lopen nu over

In een chemische fabriek bij Houston zijn grote vlammen en zwarte rook te zien. Het is dezelfde fabriek waar donderdag al twee explosies waren. De directie van de Arkema-fabriek waarschuwde toen al voor meer ontploffingen. Er is nog een nieuw probleem in het door orkaan Harvey getroffen gebied: twee reservoirs in de buurt van Houston lopen over en gaan nog eens 20.000 huizen onder water zetten.

Door de overstromingen als gevolg van de hevige regenval door tropische storm Harvey is de elektriciteit uitgevallen, ook de noodgeneratoren doen het niet meer. Daardoor kunnen de chemische stoffen in de fabriek niet meer gekoeld worden. De organische peroxides worden instabiel, vallen uit elkaar en ontploffen. De directie zei na de explosies van donderdag dat er nog acht containers zijn die kunnen ontploffen.

Nu staan volgens de Arkema-directie twee containers in brand. De rook kan ademhalingsproblemen veroorzaken en ogen, neus en keel irriteren. De milieudienst EPA onderzoekt de rook. De omgeving is in een straal van 2,5 kilometer afgezet. Zo'n 5.000 mensen in de buurt van de fabriek kregen eerder al te horen dat ze uit voorzorg moesten vertrekken.

20.000

De fabriek is niet het enige directe probleem. Twee reservoirs in de buurt van Houston lopen over en er moet water uitgepompt worden om te voorkomen dat de structurele integriteit van de constructies wordt aangetast. Dardoor kunnen 20.000 huizen twee weken lang onder water komen te staan.

President Trump heeft het Amerikaanse Congres om bijna 8 miljard dollar gevraagd voor noodhulp aan Texas. Het bedrag is verhoogd omdat de rampenbestrijders van de Amerikaanse dienst FEMA het geld dat nog in kas is sneller gebruiken dan verwacht.