Verrassend! In 'Kafka' komt VTM met humor die je niet echt gewend bent van de zender

Humor krijgt dit najaar een belangrijke rol op VTM, maar niet zoals je dat van de zender gewend bent. De typische sketchprogramma's à la Gaston & Leo of hun vele opvolgers vinden we niet meer terug in de programmatie. Natuurlijk zijn er nog figuren zoals Ruth Beeckmans of Sven De Ridder, maar dat is voor later in het najaar. Eerst komt VTM met 'Kafka', een show die we eerlijk gezegd vroeger nooit op deze zender hadden verwacht. Maar de kijker beslist, en wie weet wordt dit een echte hit.

Geef toe dat je bij een titel als Kafka toch eerder aan een gemiddeld Canvas-programma moet denken? De show gaat natuurlijk niet over de gelijknamige filosoof-schrijver, al vormt zijn werk wel de basis voor de sketches. Om het even moeilijk uit te leggen: Kafka gaat over de bureaucratische regels waar we dagelijks mee te maken krijgen in de maatschappij en die regelmatig voor de nodige frustraties zorgen. Of zoals het programma het zelf omschrijft: waarom makkelijk als het moeilijk ook kan?

Kortom, de sketches nemen zeer herkenbare situaties die ze vervolgens uitvergroten en ten top drijven door vast te houden aan de regels. Sommige scènes zijn ook echt gebaseerd op een cliché. Niemand gaat bijvoorbeeld graag naar de autokeuring, en dus moet het personeel hiervan er ook aan geloven. In de volgende scène zie je een stagiair die veel te hard werkt, waardoor zijn collega's beginnen klagen:

Containerpark

De meeste situaties zijn heel herkenbaar en je gaat vast en zeker wel eens iets tegenkomen waarover je jezelf ook al eens hebt opgewonden. Nog enkele dingen die je in de eerste aflevering tegenkomt:

- Mag je zonder auto wel naar een containerpark gaan?

- En als je een houten meubel mee hebt, moeten ze dat dan onder houtafval of brandbaar afval sorteren? Hout brandt immers ook.

- Wat doe je als je wafel in een automaat blijft steken en er duidelijk op staat dat je niet mag schudden met de machine?

- Hoe gefrustreerd raak je wanneer je je badge niet bij hebt en de vrouw aan de receptie je niet wil doorlaten zolang je geen officieel identiteitsbewijs toont?

De afleveringen spelen zich telkens op een paar locaties af. Die man zonder badge volg je bijvoorbeeld doorheen de hele aflevering, en regelmatig keren ook scènes of figuren uit een andere sketch terug. Dat kennen we natuurlijk uit de Britse humor en het maakt het programma ook veel vlotter.

Wat een cast!

Zelden hebben we zo'n cast gezien voor een sketchprogramma. Om je een idee te geven van wie meespeelt: Tiny Bertels, Tom Audenaert, Frank Focketeyn, Lukas Bulteel, Stefaan Degand, Nico Sturm, Flor Decleir, Ilse De Koe, Goele Derick, Pieter Piron, Steve Geerts, Dirk Van Dijck, Gert Portael, Iris Van Cauwenbergh, Michael Vergauwen, Mathias Sercu, Günther Lesage, Tania Van Der Sande en Ingrid De Vos. En dan hebben we ze allemaal nog niet gehad, maar dit zijn de gezichten die het vaakst terugkeren.

© VTM

Je zal tijdens het kijken misschien een beetje moeten denken aan Loslopend Wild & Gevogelte, en dat is heel normaal. De humor ligt in dezelfde lijn en het gaat dan ook om dezelfde makers. Regisseur Charlotte Vanhecke maakte de overstap van de VRT naar VTM om deze reeks te maken. "Ik weet niet of het daar is dat ze inspiratie heeft opgedaan voor Kafka", grapt creatief directeur Davy Parmentier. Zelf legt Charlotte Vanhecke uit dat ze ooit eens een boete aan De Lijn moest betalen zonder dat iemand haar daar kon vertellen wat ze verkeerd had gedaan. Pas toen de deurwaarder aanklopte met een verdubbeling van de boete hoorde ze uit zijn mond wat het probleem was. En in die periode is dit programma ontstaan.

Dansende Frank Focketyn

VTM toont met Kafka dat de zender in de toekomst een ietwat andere weg wil inslaan. Al is de trend ook al wel een tijdje bezig. Denk maar aan programma's zoals Wat Als? die ook al de grenzen van humor op de commerciële zender hebben verlegd. Maar Kafka gaat nog een stapje verder. Het hele thema was in de jaren 90 zeker iets waar VTM z'n handen van zou hebben afgehouden.

De vraag blijft dan ook of het programma zal aanslaan. VTM neemt er in elk geval een berekend risico mee. De sterke cast is uiteraard overtuigend genoeg, maar je gaat zeker niet uit je zetel rollen van het lachen. Aan de andere kant kreeg dat soort platte humor een tijdje geleden nog vrij veel kritiek met Patrouille Linkeroever. Wie die mening ook was toegedaan, zal veel meer z'n gading vinden in Kafka. In elk geval heeft VTM in dit programma juist met de regeltjes gebroken om iets totaal anders te doen dan we al ruim 27 jaar gewend zijn. En dat op zich is bewonderenswaardig.

Verwacht je ook geen heel programma aan droge humor, want je gaat Frank Focketyn zelfs zien dansen op de melodie van Grease Lightning. Voor de rest is de show natuurlijk helemaal iets voor hem, dus fans van de acteur mogen blij zijn. Hieronder nog twee sketches om zelf te oordelen wat je van Kafka vindt. De eerste aflevering wordt volgende week woensdag na Familie uitgezonden.

Interviews met de cast zie je volgende week op newsmonkey.be en op onze Facebook-pagina

Kafka - vanaf woensdag 6 september om 20u35 op VTM

Lees meer