Noord-Koreaanse dreiging gaat verder dan ooit: raket afgeschoten over Japan

Noord-Korea heeft opnieuw een raket afgevuurd en die vloog verder dan bij de vorige testen. De raket die 's ochtends is gelanceerd vloog over Japan en landde daar in de zee. Het Japanse leger heeft niet geprobeerd om de raket uit de lucht te halen, maar riep de bevolking wel op om te schuilen.

Het zier er niet naar uit dat Kim Jong-un van plan is om zijn provocaties naar het westen snel te minderen. Met de raket over Japan toont het zich daarentegen nog agressiever dan voorheen.

Zuid-Korea en Japan merkten de raket op rond 6 uur lokale tijd. Japan heeft geen poging ondernomen om de raket uit de lucht de schieten. Het waarschuwingssysteem op het noordelijke eiland Hokkaido riep de bevolking wel op om te schuilen in stevige gebouwen. Uiteindelijk is de raket in drie delen in de zee beland zo'n 1.180 kilometer ter noorden van Japan. Er zijn daarbij geen schepen of andere zaken geraakt volgens de eerste berichten.

Gepaste maatregelen

De Japanse premier Shinzo Abe riep onmiddellijk een spoedvergadering bijeen en zijn kabinetschef liet weten dat het land gepaste maatregelen zal nemen. Het veroordeelt de actie en spreekt van een "ernstige dreiging". Het Pentagon in de Verenigde Staten laat weten dat de raket geen bedreiging vormde voor de VS en informeert zich over de zaak.

Daarmee lijkt Noord-Korea zijn raketprogramma volledig te hebben hervat na een korte pauze. Zaterdag zijn er door het land ook al enkele raketten afgevuurd, maar die raakten maar zo'n 250 kilometer ver. Met de nieuwe testen reageert Kim Jong-un volgens kenners op de militaire testen die de Verenigde Staten en Zuid-Korea in de omgeving uitvoeren.

Lees meer