Zó ver mag je stretchen voor je piercing niet meer dichtgroeit. En de pijnlijke plek waar je er ook één kan steken

Of je nu zelf al een hele collectie zilverwerk in je oren of neus hebt zitten, of net begint te beven bij het idee alleen al: een stretch roept heel wat vragen op. Doet dat geen pijn, hoe breed kan je ermee gaan en vooral: als je dat beu bent, kan zo'n stretch er dan gewoon weer uit, zonder dat je een gigantisch gat in je oor krijgt? Wij vroegen het aan een specialist.

Je kent ongetwijfeld iemand die er een heeft: een stretch is de laatste jaren van een marginaal fenomeen uitgegroeid tot gewoon een variant op het thema piercings. Al moeten zelfs doorgewinterde piercers toegeven: het is een stapje verder dan een set oorbellen in je wenkbrauw laten steken. Dé hamvraag is natuurlijk: blijft zo'n gat zo groot als je die stretch eruit neemt?

Wij vroegen het aan Peggy Van Uxem, de dame achter Beautiful Freak en Sweet P.. Van Uxem is top in haar gebied, zelfs op het ministerie van Volksgezondheid weten ze haar wonen, zoals toen ze eigenhandig de wetgeving over hygiëne bij tattoo en piercingshops mee hielp vormgeven. Wie een eigenzinniger piercingdesign in gedachten had, kent Van Uxem wel: haar website staat vol met piercings die variëren van klassiek tot ronduit bizar, maar wél altijd vakkundig gezet. Maar hoe zit het nu met die stretches?

Het krimpt ... ooit.

Ze weet meteen waar we het over hebben: "Even kort door de bocht: elke stretchgaatje zal uiteindelijk terug krimpen." Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wie een stretch van twee centimeter (ja, het kan) heeft, opnieuw naar een standaardgaatje terugkeert. "Laat ons zeggen dat tussen de zes en acht millimeter, je vrij veel kans hebt dat je terug kan naar een normaal gaatje."

Daarom moet je 't natuurlijk wel goed doen. "De meeste mensen die een stretch dragen, maken dat gaatje zélf groter. Een klein beetje vergroten om de drie weken, is ideaal", zegt van Uxem. "En als je er één laat steken in een shop, verzeker jezelf er dan van dat het niet te snel gaat, dat je het weefsel niet beschadigd." Maar in principe, niets aan de hand dus. Al zijn wij wel verbaasd als Van Uxem ons laat weten waar de meeste mensen een stretch laten steken.

Prince Albert

Want, zijn wij nu dom, of dachten we écht dat een gat van acht millimeter in je oor als behoorlijk extreem was? "Bij het grootste deel van de stretches die wij steken, gaat het om het oor, het septum (het 'tussenschotje in je neus) en de genitaliën natuurlijk. De Prince Albert, die ken je wel." Slik. Pardon? "Het staafje dat in een Prince Albert gaat, kan je ook stretchen, tot zo'n acht millimeter."

Voor je sympathy pains krijgt (wij alvast wel): ook die gaatjes krimpen uiteindelijk wel weer, al gaat dat in die zone niet zo vlot. "Je moet deels door de urethra piercen, dat maakt het allemaal niet makkelijker. Laat ons zeggen dat het wél een commitment is om zittend te plassen", lacht Peggy nog.

Lees meer