Een Facebook-smartphone? Dit is het verschil met de modellen die je al kent

Facebook heeft een vergunning aangevraag in de Verenigde Staten om een smartphone op de markt te mogen brengen. Het gaat om modulaire smartphones, een bijna volledig uniek concept op de markt, met andere woorden. Of ze daarmee marktleider worden in dat segment is daarmee natuurlijk nog lang niet gezegd. 

Apple, Samsung en co mogen beginnen beven, want ze krijgen er een nieuwe concurrent bij op de smartphonemarkt. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft tenminste al de eerste stap in die richting gezet: een vergunning aangevraagd om in de Verenigde Staten een smartphone op de markt te brengen.

Zoals Lego

Deze zou er wel al helemaal anders uitzien dan een iPhone of een Samsung Galaxy: hij zou modulair zijn. Concreet: je zou een aantal delen zelf uit elkaar kunnen halen en er dingen aan kunnen veranderen.

Volgen Business Insider zou op de vergunning staan dat "de gebruiker de functies van het apparaat kan veranderen naargelang de modules die hij aan de basismodule vasthangt." Een beetje zoals een stapel legoblokjes, met andere woorden. Je kiest wat je nodig hebt, zoekt die stukjes en zet ze op je smartphone om ze te gebruiken.

Bij de mogelijkheden die de website aanhaalt zouden een micro, GPS, scherm, touchpad of bijvoorbeeld een thermometer zitten. Niets revolutionairs op zich, maar hoe je die dan samenbrengt en gebruikt is dat wel.

De fail van Google

Geloof het of niet, maar er bestaan al modulaire telefoons. Niemand kent die nog, of gebruikt ze, dat is het probleem.

LG was één van de eerste smartphonemakers die 't probeerde, maar z'n G5 (niet meer beschikbaar op dit moment) flopte; De Lenovo Moto Z, waar je vier modules aan kan toevoegen, ziet er sympathieker uit, maar blijft ook onbekend bij het publiek.

Dan is er ook nog de Fairphone 2, de ecologische editie, met zes modules, en waarschijnlijk de beste in z'n soort tot nu. De nieuwe versie daarvan komt uit in oktober. Het voordeel? Omdat je verschillende delen kan vervangen, is de levensduur van je basismodel natuurlijk veel groter. Het prijskaartje is echter niet mals: 525 euro, dankuwel.

Als Facebook zich op de modulaire markt begeeft dan is de smartphoneconcurrenctie eerder klein. En de sociale mediagigant zou twee vliegen in één klap slaan: Google verslaan, die met project Ara ongeveer hetzelfde wou doen, maar faalde. Tegelijk komen ze ook op de hardwaremarkt terecht, wat hun dominantie alleen maar ten goede kan komen. Eerst nog fabriceren natuurlijk, en verkopen.

Lees meer