Hoera, vakantie! Hier zijn 15 originele en leuke uitstapjes met kinderen

Joepie, vakantie! Tijd om volop leuke dingen te doen. Maar al snel hoor je dan "Wat kunnen we vandaag eens doen?!" Geen paniek, newsmonkey to the rescue! Wij verzamelden 15 originele en superleuke activiteiten voor met de kroost:

West-Vlaanderen

1. Familiepark De Sierk (De Haan)

De Sierk is een themapark waar kinderen volop kunnen oefenen om zich te ontpoppen tot ware circusartiesten. Van gooien met diabolo's tot balanceren op éénwielers of bengelen aan trapezes tot simpelweg de clown uithangen ... één ding is zeker: ze zullen zich hier niet snel vervelen!

Voor kinderen van 3 tot 9 jaar.

2. De Zonnegloed (Vleteren)

In ons landje zijn er natuurlijk verschillende dierenparken, maar De Zonnegloed is er niet zomaar eentje. Het is een plaats waar verwaarloosde dieren worden opgevangen en een beter leven krijgen. En waar jij ze kan gaan bekijken! Dieren, da's altijd een hit bij kinderen ;-).

3. Het Bakkerijmuseum (Veurne)

Een museum saai? Niet als het gaat om een interactief en kindvriendelijk museum zoals dit! Een zoektocht, een kleutertoer of liever een workshop koekjes bakken? Aan jullie de keuze!

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Oost-Vlaanderen

4. Stoomcentrum (Maldegem)

Kinderen en treinen, het blijkt vaak een geslaagde combinatie. Wat dacht je van een ritje op een ouderwetse stoomtrein doorheen het prachtige landschap in het Meetjesland? Je rijdt tussen Maldegem en Eeklo, en de historische trein wordt getrokken door een echte stoomlocomotief. Wat een belevenis!

5. De wereld van Kina (Gent)

Zowel in het Huis als in de Tuin van Kina kan je terecht voor talloze ontdekkingstochten, rondleidingen en interactieve tentoonstellingen in en over de natuur. Het hoeft niet altijd spectaculair te zijn om in de smaak te vallen!

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

6. Familiepark Harry Malter (Heusden)

Harry Malter is een echt familiepark, en dan eentje zoals uit de oude doos. Je vindt er geen flitsende attracties maar kan er wel talloze dieren bekijken en genieten van kleinschalige attracties op kindermaat. En meer moet dat soms niet zijn :-).

Voor kinderen vanaf 2 jaar.

Antwerpen

7. De Kabouterberg (Kasterlee)

Zet je rode pinnenmuts op en ga samen met de vertelster op zoek naar het kabouterhuisje. Onderweg kan je luisteren naar boeiende verhalen en liedjes zingen. Welk kind is er nu niet dol op kabouters?

Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

8. Hidrodoe (Herentals)

Dat wetenschap allesbehalve saai is, dat bewijzen ze in Hidrodoe. Je ontdekt er de wondere wereld van het water op een interactieve manier. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om zelf een gigantische draaikolk te maken of een containerschip te laden?

9. Het Speelgoedmuseum (Mechelen)

Een museum over speelgoed, dat spreekt sowieso tot de verbeelding van kinderen. En als je op bepaalde plaatsen dat speelgoed ook nog eens kan uittesten wordt het helemaal leuk natuurlijk. Ook de gezinskoffer is een schot in de roos: boordevol spelletjes en activiteiten om je bezoekje nog net dat tikkeltje leuker te maken.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Vlaams-Brabant

10. Train World (Schaarbeek)

In Train World krijg je een overzicht van treinen door de jaren heen. Kinderen kijken hun ogen uit, en omdat het een interactief museum is, blijven ze geboeid. Bovendien is er ook een zoektocht doorheen het museum, wat het extra leuk maakt!

11. Het Planetarium (Brussel)

Spelenderwijs leren over sterren en planeten, daarvoor moet je natuurlijk in het Planetarium zijn. Er werden programma's op maat gemaakt voor kleuters en voor kinderen van verschillende leeftijden. Ideaal!

12. Het Museum Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Brussel)

Dit museum is perfect voor een boeiend dagje uit voor jong en oud. Je komt ogen tekort om alles te bekijken, en de kinderen zullen ongetwijfeld onder de indruk zijn van die gigantische dinoskeletten.

Limburg

13. Het Klankenbos (Neerpelt)

Op het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt vind je een unieke collectie klankkunst. Een reusachtige trompet, een schuddend berkenbos of pratende planten: welk kind vindt het niet fantastisch om deze verrassende installaties te ontdekken?

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

14. Het Maïsdoolhof (Peer)

Een maïsveld dat wordt omgetoverd tot een doolhof, dat klinkt als de perfecte uitstap. Zeker als er ook een kabouterpad is voor de allerkleinsten én een kinderboerderij met dierenknuffelhoek.

15. De Abdijsite Herkenrode (Hasselt)

In het belevingscentrum van de Abdijsite Herkenrode krijg je een historisch kijkje op het leven in een van de eerste en rijkste vrouwenabdijen in onze regio. Extra leuk: er zijn 3 gezinszoektochten die je met magische verhalen en kleine opdrachtjes doorheen de geschiedenis loodsen. Fun!

Lees meer