Loontje komt om z’n boontje? Olifant plet beruchte trofeejager en stroper Theunis Botha

Theunis Botha, een beruchte 51-jarige Zuid-Afrikaanse stroper, die met jachttoeristen dieren als leeuwen, luipaarden en olifanten ging doodschieten opdat ze die als trofeeën aan de muur kunnen hangen, is om het leven gekomen. Botha stierf toen een doodgeschoten olifant op hem viel.

Theunis Botha was met een groep “klanten” op pad op de Good Luck Farm in de buurt van Hwange National Park in Zimbabwe toen ze een groep olifanten tegenkwamen. Omdat de moeders hun kinderen wilden beschermen, stormden drie van hen op de jagers af.

Botha en zijn klanten namen de olifanten vervolgens onder schot. Maar Botha werd verrast door een vierde olifant, die aanviel van de zijkant. Die olifant greep Botha met haar slurf. Een andere jager schoot die olifant neer, maar toen die omviel, verpletterde het dier Botha.

Theunis Botha stond in Zimbabwe bekend als een beruchte organisator van throphy hunts voor rijke Westerlingen. Hij introduceerde onder meer Monteria-jachten in Zuid-Afrika en Zimbabwe. Dat zijn van origine Spaanse drijfjachten met grote groepen honden. De honden jagen de prooi op naar een plek waar de jagers ze kunnen afmaken.

Botha deed het met leeuwen, luipaarden en olifanten. Hij reisde vaak naar de VS om daar aan rijke jagers zijn concept voor te stellen en de jachten te verkopen.

Botha was trouwens een goeie vriend van Scott van Zyl, een 44-jarige collega van hem die ook trofeejachten voor toeristen organiseerde. Van Zyl werd vorige maand gedood en opgegeten door twee krokodillen in Zimbabwe.

Lees meer