Weg met geoblocking: binnenkort betalen we op webwinkels over heel Europa gewoon hetzelfde

Er is in het Europees parlement gestemd over een maatregel die online shopping zal revolutioneren: geoblocking zal worden verboden. Je zal daardoor binnenkort dezelfde producten kunnen kopen op Zalando, eBay, Amazon, iTunes en Spotify over heel Europa en dat aan dezelfde prijs. Nooit meer die gevreesde "dit artikel is niet beschikbaar in jouw land" of meer betalen dan in andere landen dus!

Niets frustrerender dan het perfecte paar schoenen, de perfecte t-shirt of zelfs je favoriete smartphone te vinden online, maar ze niet te kunnen kopen omdat je je in het 'verkeerde' land bevindt. Het is al lang geen geheim meer dat het overgrote deel van de webwinkels verschillende producten aanbiedt in verschillende landen. Heb je al het geluk dat je 'jouw' artikel kan kopen in België, dan kan het nog zijn dat de prijs een pak hoger ligt dan in andere landen. Maar daar komt nu dus een einde aan.

Geoblocking is een techniek die op basis van je IP-adres bepaalt waar je je bevindt en je zo al dan niet toegang geeft tot bepaalde pagina's. En afgelopen dinsdag heeft de commissie interne markt van het Europees parlement gestemd over het verbieden van geoblocking, dat staat te lezen in Le Soir en La Dernière Heure. Dat wil dus zeggen dat webwinkels al hun pagina's moeten openstellen en dezelfde inhoud moeten aanbieden aan dezelfde prijzen in heel Europa. Het doel is om zo de Europese markt gelijk te maken, en dat zeker digitaal.

Televisie nog niet

We zullen binnenkort dus bijvoorbeeld hetzelfde moeten betalen voor een ticketje Disneyland Parijs als de Fransen en zullen dezelfde films, boeken en muziek kunnen downloaden als andere Europeanen. De maatregel geldt voor alle online winkels: Amazon, Zalando, Spotify, iTunes, Google Play Store, eBay en ga zo maar door.

De regeling geldt echter wel niet voor televisie. Je zal op reis in het buitenland dus nog steeds geen Sporza-livestream kunnen opzetten om de Tour de France te volgen of een Temptation Island-aflevering kunnen bekijken. Spijtig!

Lees meer