Natte boeren, wijn op de maan en norse Russen: waarom astronauten geen alcohol mogen drinken

Niet slim genoeg? Fysiek niet goed genoeg? Neen, wij hebben eindelijk een echte reden gevonden waarom we geen astronaut worden: astronauten mogen namelijk geen alcohol drinken in de ruimte. Maar waarom is dat eigenlijk?

Het lijkt op het eerste gezicht een logische regel: jezelf niet bezatten als je je in een ruimtestation bevindt dat honderden miljoenen of zelfs miljarden heeft gekost. Maar toch, als je als astronaut maandenlang van huis bent, kan je dan je verjaardag niet vieren met een pintje of een glaasje wijn? Het antwoord van NASA is duidelijk: neen. Maar waarom is dat?

Geen parfum of aftershave

Er wordt vaak gezegd dat als je je op hogere hoogtes bevindt, je sneller dronken wordt. Dus lijkt het ook logisch dat dit nog erger is als je je in een baan om de Aarde bevindt op duizenden meters hoogte. Maar dat blijkt niet waar te zijn. Een studie uit 1985 vond geen verschil in effect op ademtesten of cognitieve proeven tussen gewone alcoholconsumptie en die op grote hoogtes.

Maar toch is alcohol verboden op het International Space Station (ISS). Daniel Huot, woordvoerder voor het Johnson Space Center van NASA, zegt dat dat onder meer zo is omdat het een impact kan hebben op het waterrecyclagesysteem. Daarom is niet alleen alcohol verboden, maar ook andere producten die alcohol bevatten, zoals mondwater, parfum of aftershave.

Natte boeren

Nog een reden waarom drankjes met gas, zoals bier, best vermeden worden in de ruimte: boeren. Zonder zwaartekracht kunnen gassen en vloeistoffen in de maag van de astronaut blijven draaien, waardoor er 'natte' boeren kunnen volgen.

Ondanks die strikte regels zijn er wel al alcoholische dranken genuttigd in de ruimte. Een leuk wist-je-datje: wat is de eerste drank die er op de maan is gedronken? Wijn! Buzz Aldrin heeft in verschillende interviews en in zijn boek laten vallen dat hij een klein glaasje wijn dronk tijdens het ter communie gaan net voor hij en Neil Armstrong uit hun ruimteschip stapten in 1969. Dit gebeurde tijdens een communicatiepauze, waardoor dit niet werd uitgezonden. Buzz deed zijn naam dus alle eer aan!

Norse Russen

Voor astronauten geen drank, maar de Russische kosmonauten hadden vroeger meer geluk. De kosmonauten op het ruimtestation Mir mochten kleine hoeveelheden cognac en wodka meenemen op hun ruimtereis. Na de aankondiging dat ze het ISS zouden 'droogleggen', waren er klaarblijkelijk een paar norse Russen.

Van 2011 tot 2014 deed NASA wel een (gesponsord) experiment dat onderzocht wat het effect was van microzwaartekracht op whiskey en het eikenhout waarin het wordt opgeslagen, en die het ook een deel van zijn specifieke smaak geeft. Na bijna 1.000 dagen in de ruimte was de whiskey ongewijzigd gebleven, maar de houtschilfers hadden hogere concentraties van het product dat zorgt voor de afbraak van lignine, dat op zijn beurt weer toevoegt aan de smaak. Astronauten zelf mogen dus niet drinken, ze dragen door dit soort onderzoek wel bij aan de kwaliteit van onze drank hier op Aarde.

Astronauten zullen dus hun roes moeten halen door uit het raampje naar de Aarde te kijken in plaats van liters alcohol te drinken.

Lees meer